Live Comedy

Acteur Robrecht Vanden Thoren uit Gent: "Beter nu extreme maatregelen zodat we geen mensen tijdens de voorstellingen ziek maken"

De maatregelen om het coronavirus in te dijken, hebben ook verregaande gevolgen voor de cultuursector. De Gentse acteur Robrecht Vanden Thoren toert met zijn eerste soloshow "De hoogste berg"  maar moet nu alle voorstellingen annuleren. De acteur heeft wel veel begrip: "Beter nu erger voorkomen en geen kwetsbare mensen ziek maken tijdens een voorstelling."

"Afgelopen woensdag speelde ik nog een voorlopig laatste keer. Toen kon dat nog omdat evenementen met minder dan 1000 mensen nog mochten plaatsvinden", legt Vanden Thoren uit. "Maar er hing wel een soort raar 'coronasfeertje'. 37 mensen van de 270 waren er niet. Dat valt mee, maar veel mensen vroegen zich af of ze daar wel moesten zijn. Maar toen was er nog veel onduidelijkheid vanuit de regering, nu is er wel duidelijkheid".

Veel mensen in het theaterwereldje verliezen inkomsten. Dat is dramatisch
Acteur Robrecht Vanden Thoren

Inkomstenverlies voor zelfstandigen

"Er zijn veel zelfstandigen in het wereldje. Veel vzw's zoals Studio Orka hebben bijvoorbeeld net geïnvesteerd in een repetitieperiode. Dat kost veel geld, zelfs met subsidies. De acteurs en medewerkers moeten betaald worden. Normaal gezien komt dat geld deels terug door de inkomsten van de voorstellingen achteraf, maar als die afgelast worden, dan ben je de investering helemaal kwijt", legt de acteur uit.

Als we nu kunnen ingrijpen om het ergste te voorkomen dan sta ik erachter. Beter nu dan achteraf.
Acteur Robrecht Vanden Thoren

Een grote puzzel

 "De voorstellingen  kunnen later gepland worden bijvoorbeeld.  Maar je hebt ook een zaal nodig om te spelen en speeldata die beschikbaar zijn en dan moeten alle acteurs ook nog kunnen. Dat wordt een grote puzzel voor iedereen."

De acteur toert met de voorstelling "De hoogste berg" door Vlaanderen. Bij organisator Live Comedy zijn er al 5 afgelast maar er worden volop nieuwe data voor die voorstellingen gezocht. Zoals alle theaterzalen en boekingkantoren communiceren zij ook via sociale media en websites om bezoekers op de hoogte te brengen van mogelijke afgelastingen en verzette speeldata.

kasto80

Meest gelezen