Radio 2

Halfvastenfoor in Gent start met afbraak: “Dit is een zwarte dag, zelfs tijdens de oorlog was er kermis”

De afbraak van de Halfvastenfoor op het Gentse Sint-Pietersplein is van start gegaan. De strengere federale coronamaatregelen veegden gisternacht het laatste sprankeltje hoop van de foorkramers van tafel. “Met de Gentse maatregelen konden we eventueel de laatste week nog meepikken”, zucht sectorvoorzitter Guido Herman. “Voor het eerst in 500 jaar is er nu geen Halfvastenkermis.”

Meer dan 100 foorkramers streken de voorbije week neer op én rond het Gentse Sint-Pietersplein voor de 523e editie van de Halfvastenkermis. Vandaag moeten ze hun materiaal al terug opbergen: voor het eerst in de geschiedenis kan de kermis niet doorgaan. “Zelfs tijdens de wereldoorlogen was er hier kermis”, vertelt Guido Herman, voorzitter van de foorkramers. “In een andere vorm weliswaar, maar toch: dit is echt ongezien.”

(Lees voort onder de foto)

Radio 2

Ook laatste week gaat niet door

Het Gentse stadsbestuur besliste gisteravond al dat de foor tot eind maart de deuren gesloten moest houden. Toch was er nog een sprankeltje hoop: de kermis stond gepland tot 5 april, waardoor één weekje foor alsnog op tafel lag. Tevergeefs, blijkt nu: de federale coronamaatregelen veegden die optie van tafel.  

Ook de foor uitstellen, is geen optie. De huidige maatregelen duren tot de start van de paasvakantie. “Maar dan worden de meesten van ons in Kortrijk verwacht”, gaat Guido verder. “Als die kermis doorgaat natuurlijk: ook dat is voorlopig koffiedik kijken. We zijn dan maar gestart met de afbraak hier in Gent. Dit is een zwarte dag: deze vrijdag de dertiende zal voor eeuwig in ons geheugen gegrift staan.”

Radio 2
kasto80

Meest gelezen