Radio 2

Hamsterkoorts loopt uit de hand

Het hamsteren uit angst voor het coronavirus is op enkele plaatsen uit de hand aan het lopen. In Beringen heeft een supermarkt een uur lang  de deuren gesloten. Ondertussen heeft UNIZO-Limburg 2 concrete voorstellen om de horeca en handelaars zoveel mogelijk aan het werk te houden.

In alle warenhuizen is een echte rush ontstaan, vooral op water, toiletpapier, pasta en andere droge voeding. Soms zijn er te weinig winkelkarren en aan de kassa's staan lange rijen. Mensen nemen ook grote hoeveelheden mee en het personeel kan niet volgen om de rekken te vullen. Onder meer in de Lidl in Paal-Beringen leidde dat tot trek- en duwwerk tussen de klanten. Daarop is de winkel een uur lang gesloten geweest om weer rust in de zaak te krijgen. Alle winkelketens en overkoepelende organisaties benadrukken dat hamsteren niet nodig is omdat de magazijnen propvol zitten.

Afhaalmaaltijd en shoppen op afspraak

UNIZO-Limburg heeft ondertussen becijferd dat bij een sluiting tot en met 3 april de Limburgse horeca 68 miljoen euro steun zou nodig hebben, en de handel 30 miljoen. Maar om de schade te beperken heeft de Limburgse werkgeversorganisatie ook twee voorstellen. "Laat restaurant-uitbaters kant-en-klare maaltijden verkopen zodat ze toch nog wat zaken kunnen doen. En geef winkels die in het weekend moeten sluiten, de kans om op afspraak te werken. Als één-op-één klanten in de winkel terechtkunnen is dat ook weer een manier om omzetverlies tegen te gaan," aldus directeur Bart Lodewijckx. Het voorstel is aan de regering overgemaakt.

Meest gelezen