Copyright 2016, Santiago Iiguez, licensed via EyeEm Mobile GmbH

Hoe gaan tandartsen om met corona?

Tandartsen komen in nauw fysiek contact met hun cliënten en nemen daarom in coronatijden zelf maatregelen om de risico's te beperken. De koepel geeft daar advies over, vanuit de overheid komen voorlopig nog geen specifieke richtlijnen. 

"Ik maak me wel zorgen", vertelt Semiha Özdemir. Zij heeft al 15 jaar een tandartspraktijk in Gent. "Tot voor enkele dagen viel het nog wel mee, maar de laatste paar dagen zien we een explosie in het aantal mensen dat besmet is met corona". Niet iedereen die besmet is, vertoont ook symptomen, en de gewone mondmaskers die tandartsen gebruiken zijn niet geschikt tegen het coronavirus.

Patiënten tegen elkaar beschermen lukt nog

Voor haar patiënten kan ze maatregelen nemen. Het aantal stoelen in de wachtkamer is gehalveerd, zodat er voldoende ruimte is. Ze vraagt haar patiënten ook om alleen naar de wachtkamer te komen en zeker geen familie mee te brengen. Als tandartsen dan ook de hygiëneregels toepassen en misschien wat verstrengen, dan zouden de patiënten relatief veilig moeten zijn. Dat zijn ook de maatregelen die het Verbond van Vlaamse Tandartsen (VVT) zijn leden aanbeveelt.

De gewone mondmaskers bieden onvoldoende bescherming en ik heb geen speciale mondmaskers die wel bescherming bieden

Tandarts Semiha Özdemir

Wel bezorgd om de eigen gezondheid

Het is vooral het risico om zelf besmet te geraken, waar tandarts Semiha Ozdemir zich zorgen om maakt. "De gewone mondmaskers bieden onvoldoende bescherming en ik heb geen speciale mondmaskers die wel bescherming bieden. De tandartsenvereniging VVT heeft wel een groepsaankoop gedaan, maar die maskers zullen pas eind volgende week toekomen". Volgens het VVT hebben donderdag op drie uur tijd zo'n 500 tandartsen ingetekend op de groepsaankoop. De nood aan beschermende mondmaskers is dus groot.

Moet de overheid speciaal voor tandartsen maatregelen nemen?

Semiha Özdemir verwacht toch meer specifieke maatregelen van de overheid. Nu moet ze het doen met de algemene richtlijnen voor de zorgsector, maatregel toegespitst op de tandartsen blijven uit. "Ik moet zelf op zoek gaan naar informatie en zelf beslissen hoe ik met corona omga. Stel ik routinecontroles uit? Doe ik alleen nog de dringende gevallen? Ik moet het allemaal zelf maar uitzoeken".

"Wij krijgen heel wat telefoontjes van tandartsen die verontrust zijn", zegt Stefaan Hanson van het Verbond van Vlaamse Tandartsen (VVT). Dat is de beroepsvereniging die 80 procent van de Vlaamse tandartsen vertegenwoordigt. "Maar als zij vragen of ze hun praktijk moeten sluiten, kunnen wij alleen maar zeggen dat ze die beslissing zelf in eer en geweten moeten nemen. Wij kunnen als beroepsvereniging geen dwingende maatregelen nemen, dat is aan de overheid om te doen". De enige duidelijke richtlijn die het VVT aan haar leden wel meegeeft, is dat tandartsen mensen met een gekende coronabesmetting moeten doorverwijzen naar de spoeddiensten.

Als de patiënten wensen verzorgd te worden, en de tandartsen nemen voor zichzelf de nodige maatregelen, dan is het niet aan ons om te zeggen dat praktijken moeten sluiten

Stefaan Hanson, woordvoerder VVT

Stefaan Hanson stelt zich ook de vraag of het wel wenselijk is dat de overheid tandartspraktijken zou sluiten of de consultaties zou beperken. "Het is aan de medicus om zelf zijn verantwoordelijkheid op te nemen. Als de patiënten wensen verzorgd te worden, en de tandartsen nemen voor zichzelf de nodige maatregelen, dan is het niet aan ons om te zeggen dat praktijken moeten sluiten". Volgens het VVT waren er tot gisteren ook nauwelijks mensen die hun tandartsafspraak afzegden. Dat merkt ook Semiha Ozdemir, al ziet zij wel dat er minder nieuwe afspraken binnen komen.

kasto80

Meest gelezen