Horecazaken zoeken alternatieven: "We bekijken of we maaltijden aan huis kunnen leveren"

Heel wat horecazaken, die dicht moeten omwille van het coronavirus, bekijken of ze de komende weken maaltijden aan huis kunnen leveren. Door de sluiting wordt hun personeel economisch werkloos. "Dit is een grote streep door onze rekening", zeggen ze. 

Op café of restaurant gaan, zit er niet meer in. Gisteren werd beslist om ook alle horecazaken te sluiten als voorzorgsmaatregel om verspreiding van het coronavirus te voorkomen en dat zorgt voor heel wat verwarring bij de horeca-uitbaters.

"Dit nieuws komt helemaal onverwacht", zegt Anamaria Befu van BBC in Hasselt. "We hebben net inkopen gedaan voor het weekend omdat het gisteren onze vrije dag was. We bekijken nu of het mogelijk is om met afhaalmaaltijden te werken. Maar dan moeten we ons eerst goed informeren en bekijken of mensen maaltijden mogen afhalen. Anders moet het via een afhaalsysteem als Deliveroo." 

Morgenavond organiseren we een personeelsfeestje om alle restjes op te eten

Dirk Hendrickx, zaakvoerder van L'Aperi Vino

Ook bij L'Aperi Vino in Hasselt zitten ze nog met een grote voorraad. "We zullen misschien wat kunnen invriezen, maar we blijven zeker met een aantal verse voedingswaren zitten", zegt zaakvoerder Dirk Hendrickx. "De rest proberen we morgen op te eten met het personeel, al zullen we ook dingen moeten weggooien. Dat kan niet anders."

Meer reservaties

Bij sommige restaurants staat de telefoon roodgloeiend. Veel mensen bellen om hun reservatie te annuleren. Maar bij Sole Bistrobar in Hasselt is het net andersom. "Ik had vandaag meer reservaties",  vertelt zaakvoerster Wendy Haenen. "Enkele klanten die dagelijks of wekelijks komen, hebben laten weten dat ze vandaag zeker langskomen. Ze willen nog een keertje lekker eten en het gezellig maken." 

Ook de klanten van Pandino zullen enkele weken moeten wachten voor ze weer op hun vaste adresje terechtkunnen. "Er zijn veel oudere mensen die hier dagelijks komen om wat sociale contacten te hebben", zegt zaakvoerder Nanno Van 't Klooster. "Zij zijn verdrietig dat we dicht moeten. De vrouw van 86 die daar zit, komt hier al 5 jaar.  Haar enige contact is dat ze hier 's morgens een koffie drinkt en een broodje eet en dat kan nu dus niet meer."

Mensen mogen wel dicht bij elkaar aanschuiven om wc-papier te hamsteren

Nanno Van ’t Klooster, zaakvoerder van Pandino

"Het rare is natuurlijk wel dat mensen dicht bij elkaar in een rij in de supermarkt mogen aanschuiven om wc-papier te hamsteren, maar dat ze hier niet op 1,5 meter van elkaar een koffietje mogen drinken", gaat Van ’t Klooster verder. "Maar goed, het is de overheid die dat beslist en daar moeten we ons gewoon bij neerleggen."

Meest gelezen