In Sint-Niklaas rijden de ijskarren vroeger uit door het coronavirus

Om middernacht gaan restaurants en cafés dicht, en dus ook ijssalons. Een streep door de rekening van ijsmaker Foubert in Sint-Niklaas. Om zijn personeel toch aan de slag te houden stuurt hij zijn ijskarretjes dit jaar vroeger de straat op.

"We hadden donderdagavond net een personeelsvergadering toen het nieuws ons bereikte. Maar er was nog veel onduidelijkheid", zegt Jan Foubert. Gelukkig kwam later die avond de verlossende tweet van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) waarin stond dat afhaling en levering aan huis wel nog mogelijk zijn.

"Ik wil vooral mijn personeel aan de slag houden. Als we die economisch werkloos moeten zetten, dan vallen die mensen terug op 70 procent van hun loon. Als ik ze aan het werk houd, blijven ze hun volledige loon ontvangen".

Dus besloot Jan Foubert om de crèmekar vroeger van stal te halen. Morgen gaan er al meteen zes karretjes de straat op. Ook kunnen mensen nu nog tot acht uur 's avonds bestellingen plaatsen die dan meteen aan huis geleverd worden. Voorheen kon dat maar tot twee uur 's middags.

Het weer is dan misschien niet ideaal, maar er zullen wel meer mensen thuis zijn door de coronacrisis. "Al die verplichte thuisblijvers hebben misschien wel zin in een ijsje of dessert, dus we hopen dat we daarmee in de komende weken een deel van onze mensen actief kunnen houden", zegt Jan Foubert.

Om de risico's zoveel mogelijk te beperken, heeft Jan al zijn karretjes uitgerust met een schermpje waardoor klanten kunnen betalen met Payconiq of met hun bankapp. Jan Foubert heeft in totaal 14 ijskarretjes, maar het coronavirus heeft hen in snelheid gepakt. "Een aantal karretjes is in onderhoud of wordt bestickerd en herspoten. We dachten nog enkele weken te hebben voordat het ijsseizoen begon, maar nu proberen we alles zo snel mogelijk klaar te krijgen".

kasto80

Meest gelezen