Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Jaar na cycloon Mozambique nog 2,5 miljoen mensen in nood

Een jaar nadat cycloon Idai in het Afrikaanse land Mozambique lelijk huis hield, hebben 2,5 miljoen mensen, van wie bijna de helft kinderen, nog altijd humanitaire hulp nodig. Bij meer dan 3.000 kinderen onder de 5 jaar is levensbedreigende ondervoeding vastgesteld. Dat zegt Unicef vrijdag in een nieuw rapport.

Met Idai werd zuidelijk Afrika getroffen door een van de ergste rampen uit de geschiedenis van de regio. De cycloon veroorzaakte overstromingen, grondverschuivingen en stormwinden en kostte aan bijna 1.000 mensen het leven in Mozambique, Malawi en Zimbabwe. Een kleine 3 miljoen mensen verloren hun woning of werden op een andere manier slachtoffer.

Zes weken later trof de cycloon Kenneth het noorden van het land, met windsnelheden tot meer dan 200 kilometer per uur. Ondertussen heeft het zuiden van het land volgens Unicef ook te kampen gehad met droogte, met gevolgen voor de landbouw en de voedselzekerheid. Volgens een nieuw rapport van Unicef hebben zo'n 2,5 miljoen mensen nog steeds nood aan humanitaire hulp en naar schatting 1,6 miljoen mensen hebben niet genoeg te eten. En meer dan 3.000 kinderen onder de 5 jaar hebben te kampen met ondervoeding. 

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen