6 mooie momenten met Johny Voners uit ons VRT-archief: van "een dagschotel, Pascale" tot de maan in "Kulderzipken" 

Theater-, tv-acteur en zanger Johny Voners is overleden aan de gevolgen van kanker. We doken in het rijke VRT-archief en zetten zes van zijn mooiste tv-momenten op een rij. Geniet u nog een laatste keer mee aan de toog van het café van "F.C. De Kampioenen" of zie Johny Voners - járen geleden - aan de zijde van zijn held Nand Buyl in "Axel Nort".

1. "Een dagschotel, Pascale"

Duizenden heeft hij er gedronken aan de toog van Pascale Crucke of De Backer. Met "Een dagschotel, Pascale" wist meteen heel Vlaanderen wat Xavier Waterslaeghers bedoelde: het pintje waar hij zich zo graag aan vastklampte. 

"Meestal zat ik met een vol glas aan de toog, nam één slok, en tijdens een beeldwissel werd die volle pint vervangen door één met een kletske erin. Dat de kijker dacht: "Amai, die Xavier kapt ze nogal naar binnen"", verklapte Voners daarover aan Humo. Wist u trouwens dat Voners privé geen bierdrinker was? Liever wijn of bubbels voor hem. 

Videospeler inladen...

2. De slechtste keeper van het land

De slechtste keeper van het land, ook dat was Johny Voners als de immer slome Xavier Waterslaeghers die amper ballen kon pakken. En toch werd hij altijd opgesteld op het voetbalveld, én altijd had hij wel een uitleg waarom hij ernaast greep.

PS: In onderstaand filmpje slaagt hij er uitzonderlijk in toch de bal te pakken.

Videospeler inladen...

3. De slechterik bij Mega Mindy

Je moet twee keer kijken om hem meteen te herkennen: Johny Voners had ook een (hoofd)rol te pakken in een "Mega Mindy"-film. In 2011 speelde hij zelfs de slechterik, de gemene snoepbaron Louis die het liefdeselixir van opa Fonkel steelt. 

Videospeler inladen...

4. Zij aan zij met Nand Buyl

Wijlen rasacteur Nand Buyl was de leermeester van Johny Voners. Voners kreeg les van Buyl op het conservatorium. Samen vertolkten ze een rol in het bekende jeugdfeuilleton "Axel Nort". Buyl was een held van Voners. Voners over zijn mentor in De Standaard: "Nand was een erg intuïtieve acteur. Hij was niet de man van de grote theorieën over acteren, hij deed het gewoon. Daar kon ik me wel in vinden."

Videospeler inladen...

5. Thierry De Vucht in "De collega's"

Regisseur Jan Matterne castte Johny Voners na "Het pleintje" als Thierry De Vucht in de iconische reeks "De collega's" waar het al ambtenarij was wat de klok sloeg. Thierry De Vucht is de zoon van een senator die na een kort optreden in het eerste seizoen onderafdelingschef wordt in het derde seizoen.

Videospeler inladen...

6. Het mannetje in de maan

In de jeugdserie "Kulderzipken" is de maan kapot en het fameuze "mannetje in de maan", Frans Vanderschijnsel (Johny Voners), staakt.

Videospeler inladen...

Meest gelezen