Radio 2

Kraampjes rond basiliek Scherpenheuvel blijven dicht: "We konden niet anders"

De kraampjes rond de basiliek van Scherpenheuvel zouden normaal gezien dit weekend opengaan bij de start van het toeristisch seizoen, maar uit voorzorg tegen de verspreiding van het coronavirus blijven ze dicht. Ook de zaterdagmarkt, de carnavalstoet en de kermis worden afgelast.

De nationale Veiligheidsraad neemt drastische maatregelen om de verspreiding van het coronavirus af te remmen. Ook de burgemeester van Scherpenheuvel-Zichem Manu Claes (CD&V) volgt de maatregelen en sluit de kraampjes aan de basiliek: "We volgen de richtlijnen van het Federaal Veiligheidsplan. De activiteiten aan de kraampjes van de basiliek worden stopgezet, de markt op zaterdag wordt afgelast. En ook de kermis en de carnavalstoet gaan niet door. "

Het gaat stil worden rond de basiliek 

Burgemeester Manu Claes

Normaal gezien zouden de kraampjes nu zondag 15 maart openen voor de start van het toeristisch seizoen, maar de burgemeester heeft beslist dat de acht kramen nog een tijd langer gesloten blijven.  "De volksgezondheid gaat voor, daar moeten we niet aan twijfelen", zegt burgmeester Claes. "We zijn in een nieuwe fase aangekomen van een crisis die we samen moeten aanpakken. Gezondheid gaat voor op economie, dat is een keuze die we moeten maken als we verder willen. "

Ook de wekelijkse markt op zaterdag gaat niet door. "Het heeft geen zin om markt te houden als alleen de voedingskramen zouden mogen open zijn op zaterdag", zegt Manu Claes. "Er zouden dan maar 17 kramen op 100 open zijn, dan heb je eigenlijk geen markt meer."  

Meest gelezen