Maxime Anciaux - All rights reserved

Mentaal gezond blijven in tijden van corona? "Ga voldoende naar buiten en blijf actief"

Door de drastische corona-maatregelen zien velen onder u zich misschien veroordeeld tot enkele weken thuisisolatie, maar dat hoeft niet noodzakelijk zo te zijn als u gezond bent. Dan is het misschien net geen goed idee om voortdurend binnen te zitten zieltogen.

"Ik denk dat mensen die al angst hebben om ziek te worden of om dood te gaan zeker moeilijke tijden beleven", zegt psychologe Tine Daeseleire in "De wereld vandaag" op Radio 1. "De maatregelen van de overheid kunnen veel stress bezorgen en ons adrenalinesysteem in gang zetten, waardoor allerlei lichamelijke reacties kunnen optreden."

Heel veel telefoneren met elkaar en ervoor zorgen dat we niet vereenzamen of bepaalde mensen niet vergeten

Psychologe Tine Daeseleire

Zoiets kan volgens Daeseleire erg verwarrend zijn, waardoor mensen nog angstiger worden. "Het is niet zo dat je symptomen zoals van een griep met stress gaat verergeren, maar het kan wel dat je klachten die je van stress krijgt, gaat verwarren met de beginfase van griep."

De remedie tegen dit alles: vermijd vereenzamen. "Ik denk dat we heel goed het contact met elkaar moeten bewaren", zegt Daeseleire. "Heel veel telefoneren met elkaar, ervoor zorgen dat we niet vereenzamen en dat bepaalde mensen niet vergeten worden." Ook naar buiten gaan kan wonderen doen. "Voor onze psychische hygiëne is het belangrijk dat we naar buiten komen en actief blijven."

BELGA

Ik hoop op zeer goed weer de komende weken, zodat iedereen naar buiten kan

Viroloog Steven Callens (UZ Gent)

"Het is niet de bedoeling om alles stil te leggen", beaamt viroloog Steven Callens. "Maar bij een groot familiefeest gebruiken we best ons gezond verstand en stellen we dit uit tot we een barbecue in de zomer kunnen houden."

Intussen moeten we vermijden dat mensen geïsoleerd raken. "Ik denk dat we de eenzamen niet mogen vergeten. Er zijn heel wat mensen die onze steun nodig hebben."

Ook Callens vindt naar buiten gaan een goed idee. "Ik hoop op zeer goed weer de komende weken, zodat iedereen naar buiten kan om te wandelen in de parken of wat te ravotten in de tuin. Dat zou ideaal zijn."

Ook sportartsen raden aan om ondanks de coronamaatregelen voldoende te blijven bewegen, zo vertellen ze aan Sporza. Dat artikel kunt u hier lezen.

Meest gelezen