Liveblog: Cafés en restaurants nu officieel gesloten, Donald Trump kondigt noodtoestand af in VS

De drastische maatregelen om de verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan, zijn nu officieel van kracht. Sinds middernacht zijn cafés en restaurants dicht en worden lessen in scholen opgeschort. Intussen voeren de PS en de N-VA gesprekken, mogelijk is er een noodregering in de maak, maar zeker is dat nog niet. In de VS heeft president Trump de noodtoestand afgekondigd.

Cijfers wereldwijd

Cijfers België

vastgestelde besmettingen

overleden

genezen

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

"Nog even genieten": laatste avond voor cafés en restaurants

Reporter Sofie Demeyer is in Aalst, waar -net als in de rest van het land- de cafés en restaurants vanavond voor de laatste keer open waren. Tot 3 april moeten ze de deuren sluiten. "Het is hier vrij rustig voor een vrijdagavond. De cafébazen maken zich zorgen over wat er nu komt. Maar je hoort toch ook: het is nodig, we moeten hierdoor", vertelt Demeyer, die kon vaststellen dat de regels goed gevolgd werden en dat om middernacht effectief iedereen naar buiten werd gestuurd.

Bekijk hier de reportage in "Het Journaal Laat":

Videospeler inladen...

President Trump kondigt noodtoestand af

De Amerikaanse president Donald Trump heeft de noodtoestand afgekondigd in de VS. Daardoor kan een noodpakket van zo'n 50 miljard dollar worden vrijgemaakt om de coronacrisis aan te pakken. Het aantal besmettingen loopt op in de VS en er zijn al 41 doden geteld. Er worden ook steeds meer maatregelen genomen, zoals het schrappen van evenementen.

Trump heeft de voorbije dagen heel wat kritiek gekregen, omdat hij het virus zou hebben geminimaliseerd. Er waren ook te weinig tests voor het coronavirus, maar die komen er nu snel aan, aldus de president. De beurzen reageerden alvast goed op de aankondiging van Trump. De Dow Jones sloot 9 procent hoger, gisteren was er nog een recordverlies.

Bekijk het gesprek met VS-correspondent Björn Soenens in "Het Journaal Laat":

Videospeler inladen...

Lees meer in onderstaand artikel:

Italianen zingen nationale volkslied vanop balkon om elkaar een hart onder de riem te steken

Leven in tijden van corona, de Italianen weten intussen hoe het moet. In verschillende steden hebben Italianen vanavond vanuit hun huis of vanop hun balkon het nationale volkslied meegezongen, ondersteund door potten en pannen. Ze willen elkaar op die manier steunen.

Videospeler inladen...

De laatste updates uit de sportwereld: FIFA wil geen interlands in maart en april

De Wereldvoetbalbond FIFA heeft in een mededeling de voetbalwereld aangeraden om alle interlands van maart en april te annuleren. Intussen heeft ook de internationale hockeybond als een van de laatsten beslist om alle wedstrijden de komende maand uit te stellen.

Lees meer in de "coronablog" van Sporza:

Geen bezoek meer in ziekenhuizen, op enkele uitzonderingen na

Vanaf morgen wordt bezoek aan alle ziekenhuizen verboden. Dat meldt het kabinet van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD). Naast algemene, universitaire en revalidatieziekenhuizen gaat het ook over psychiatrische ziekenhuizen. De maatregel geldt zeker tot 3 april.

Er zijn wel enkele uitzonderingen:

  • Vrijwilligers en stagiairs
  • Ouders (of voogden) van minderjarigen die verblijven op de afdeling pediatrie, kraamzorg of neonatologie
  • Onmiddellijke naasten van mensen in een kritieke of eindelevensfase
  • Begeleiders bij noodzakelijke consultaties, onderzoeken of ingrepen (maximum één begeleider per patiënt)

Bijna helft vluchten vanop Brussels Airport richting VS geschrapt

De impact van het reisverbod dat de Amerikaanse president Donald Trump aankondigde en dat vanaf morgen geldt, laat zich nu duidelijk voelen op Brussels Airport. Met de aankondiging van Delta Air Lines dat het voor minstens dertig dagen alle vluchten naar het Europese vasteland stopzet, is bijna de helft geannuleerd van de 44 vluchten die elke week vanop de luchthaven opstijgen richting de Verenigde Staten.

De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Delta vliegt normaal vanop Brussels Airport dagelijks naar New York en vijf keer per week naar Atlanta, aldus de luchthaven. Ook Brussels Airlines kondigde al maatregelen aan. De maatschappij schrapt vanaf zaterdag haar dagelijkse vlucht van en naar New York. De vier vluchten per week naar Washington blijven behouden.

De derde maatschappij die tussen Zaventem en de VS vliegt, het Amerikaanse United Airlines, liet eerder weten de dagelijkse verbindingen tussen Brussel en New York, Chicago en Washington vooralsnog te behouden. Tot 20 maart verandert er niets aan de verbindingen met Europa, zo deelde de maatschappij donderdag mee. Ook nadien verwacht ze te blijven vliegen op onder meer Brussels Airport, maar het is nog niet duidelijk aan welke frequentie dat zal zijn.

Het volledige vluchtschema van de luchthaven van Zaventem blijft verstoord ten gevolge van het coronavirus. Net als gisteren was vandaag ongeveer een vijfde van de vluchten geschrapt, aldus woordvoerster Ihsane Chioua Lekhli. Dat was iets minder dan dinsdag en woensdag, toen ongeveer een kwart van de vluchten geannuleerd was. Van en naar Italië, het land dat in Europa het zwaarst getroffen is door het coronavirus, is zowat 70 procent geannuleerd.

Alle ziekenhuizen gaan niet-dringende operaties uitstellen: "Voorzorgsmaatregel"

Alle ziekenhuizen in ons land gaan vanaf morgen alle consultaties en operaties die niet dringend zijn uitstellen. Dat meldt minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD). Zo kunnen ze zich voorbereiden voor als er meer patiënten binnenkomen die zich laten testen op het coronavirus. De ziekenhuizen zullen hun patiënten op de hoogte brengen als hun operatie uitgesteld wordt. 

"Dit is een voorzorgsmaatregel: we anticiperen op een mogelijke toename van de coronabesmettingen, zodat we op dat moment niet in de problemen komen", zegt minister De Block.

Pieter De Crem (CD&V): "Down with the downlock parties"

Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) noemt de zogenoemde lockdown-parties aan de vooravond van de wekenlange sluiting van de cafés "een daad van slechte burgerzin". "Down with the downlock (lockdown, red.) parties", zei hij in "De afspraak op vrijdag". "Het feit dat ze met zovelen samen zijn, is net het slechtste wat je kan doen voor de verspreiding van het virus."

Bekijk hieronder het fragment uit "De afspraak op vrijdag".

Videospeler inladen...

Cyprus sluit de grenzen voor buitenlanders

Ook Cyprus sluit de grenzen voor buitenlanders. Enkel Cyprioten en vaste bewoners van het eiland mogen er nog in. Dat heeft de president vanavond aangekondigd. De nieuwe maatregel gaat in vanaf zondag.

Luchtvaartmaatschappij KLM schrapt tot 2.000 jobs door coronacrisis

Luchtvaartmaatschappij KLM, een onderdeel van de luchtvaartmaatschappij Air France-KLM, schrapt 1.500 tot 2.000 jobs als gevolg van de coronacrisis. Het personeel van 35.000 vrouwen en mannen sterk zal ook minder werkuren mogen presteren. Geplande investeringen van 300 tot 400 miljoen euro worden geschrapt, net als 25 procent van de geplande vluchten in maart en 30 tot 40 procent van de geplande vluchten van april tot en met juni.

Catalonië kondigt "quarantaine" van de hele regio aan

De Spaanse regio Catalonië gaat "in quarantaine". Dat heeft de Catalaanse minister-president Quim Torra aangekondigd. Hij vraagt de Spaanse regering om mee de toegang tot de regio af te sluiten. Wat de aankondiging juist gaat inhouden, is nog niet duidelijk. Gisteren werden al enkele dorpen in quarantaine geplaatst.

In heel Spanje is de noodtoestand van kracht. Het land is na Italië het zwaarst getroffen Europese land met al meer dan 4.000 besmettingen.

Ik begrijp dit totaal niet. Er is geen enkele reden om te hamsteren, dat is ook een zeer asociaal gedrag. Ik roep op om het hoofd koel te houden. Niet alleen de politici zeggen dat, ook de specialisten.
Minister-president Jan Jambon (N-VA) roept op tot kalmte na de hamsterwoede. Bekijk hieronder het gesprek:
Videospeler inladen...

Ook Polen sluit grenzen voor buitenlanders en schort internationaal vliegverkeer op

Na Denemarken heeft ook Polen vrijdag beslist om de grenzen te sluiten voor buitenlanders om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dat heeft premier Mateusz Morawiecki gemeld. Het internationaal trein- en vliegverkeer wordt bovendien opgeschort. De regering heeft ook beslist om alle Polen die uit het buitenland terugkeren twee weken in quarantaine te plaatsen. De maatregelen gaan in vanaf middernacht.

De grenzen blijven wel open voor het goederenverkeer, en ook het binnenlands verkeer is niet getroffen. Ook blijven discotheken, casino's, bars en restaurants gesloten vanaf zaterdag, maar voedsel laten leveren blijft wel nog mogelijk. Tot slot worden alle bijeenkomsten van meer dan 50 mensen, waaronder ook kerkdiensten, verboden.

Het is hier in het hartje van de stad een pak rustiger dan anders. Normaal gezien is hier heel wat meer verkeer op dit uur. Je ziet ook lege tafeltjes, maar in sommige cafés zijn wel veel mensen.

Journalist Willem Van Mullem is in Brussel, op de laatste avond voor cafés en restaurants.
Videospeler inladen...

Telecomoperatoren doen geste aan klanten, nu er veel meer thuiswerk is

Proximus neemt tot en met 31 maart uitzonderlijke maatregelen - zonder tariefwijzigingen - om er voor te zorgen "dat iedereen in deze periode verbonden kan blijven met zijn of haar naasten, van thuis uit kan werken en zich zonder zorgen kan ontspannen".

Concreet krijgen klanten van Proximus de mogelijkheid om onbeperkt en 24 op 7 te bellen van een vaste lijn of mobiele telefoon naar een vaste lijn in België. Klanten kunnen voorts gebruikmaken van een onbeperkt downloadvolume via hun vaste internetverbinding thuis. Zakelijke klanten zullen dezelfde voordelen genieten. Alle residentiële klanten met mobiele postpaid krijgen bovendien een data-optie van 10 GB die ze in deze periode kunnen gebruiken. Alle TV-klanten van Proximus krijgen gratis toegang tot de kanalen Movies & Series, Studio 100 hits Pickx Live, en dat op alle schermen via het platform Proximus Pickx.

Voor zakelijke klanten van Proximus zijn dezelfde voordelen van toepassing, zowel voor vaste en mobiele spraakdiensten als voor vast internet. Wat mobiel internet betreft, zal Proximus zijn mobiele klanten met professionele tariefplannen geen kosten aanrekenen voor dataverkeer buiten hun bundel.

Ook Orange Belgium doet een geste. De operator zal al zijn residentiële en zakelijke postpaidklanten gratis 5GB aan mobiel datavolume aanbieden "om ervoor te zorgen dat ze altijd en overal verbonden kunnen blijven". Klanten krijgen volgende week meer informatie over dit extra volume.

Telenet zal morgen of maandag nog een aankondiging doen.

Aantal besmettingen in Frankrijk opgelopen tot 3.661

Het aantal bevestigde besmettingen met het coronavirus in Frankrijk is opgelopen tot 3.661, zo'n 800 meer dan gisteren. Er zijn al 79 mensen overleden, tegen 61 gisteren.

Viroloog Steven Van Gucht: "Grote belasting op het zorgsysteem"

De spoeddiensten trekken aan de alarmbel omdat ze overstelpt worden door bezorgde patiënten. "We hebben een beetje het ongeluk dat er veel andere virussen de ronde doen op dit moment, zoals ook het gewone griepvirus", reageert Steven Van Gucht, viroloog bij Sciensano en voorzitter van het wetenschappelijk comité rond het coronavirus. "Dat geeft een enorme belasting op het systeem. Heel wat mensen die onnodig ongerust zijn, melden zich aan op de spoedafdeling en de moeilijkheid is dat de symptomen niet te onderscheiden zijn."

"We hebben op dit moment bedden genoeg, maar we willen natuurlijk niet wachten op zo’n scenario als in Italië", zegt Van Gucht, die oproept om de nieuwe maatregelen grondig op te volgen. "Dan zullen ze een grote impact hebben."

Bekijk het gesprek in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Ook herdenkingen aanslagen 22 maart 2016 afgelast door coronavirus

Ook de herdenkingen van de aanslagen van 22 maart 2016 in het Brusselse metrostation Maalbeek en Brussels Airport in Zaventem kunnen dit jaar niet doorgaan. Dat meldt het persagentschap Belga.

De annulatie is het gevolg van de maatregelen die de Nationale Veiligheidsraad donderdagavond nam tegen de pandemie van het nieuwe coronavirus. De Veiligheidsraad besliste om alle evenementen in ons land te annuleren. Zoals voorgaande jaren waren er herdenkingen gepland in Brussels Airport, Maalbeek en aan het monument aan het Brusselse Schumanplein.

Bij de aanslagen in Brussel en Zaventem kwamen 32 slachtoffers om. Honderden anderen raakten gewond.

Meest gelezen