OVERZICHT: Zo wil de Vlaamse regering de nieuwe coronamaatregelen in goede banen leiden 

De Vlaamse regering maakt tot 150 miljoen euro vrij aan nieuwe maatregelen om de impact van de coronacrisis te beperken. Bedrijven kunnen rekenen op een "hinderpremie" tot 4.000 euro, en de onroerende voorheffing voor ondernemingen zal pas in september worden opgevraagd, in plaats van in mei. Voor het onderwijs rekent minister Weyts mogelijk op de VRT om de komende drie weken lessen aan te bieden. We zetten alle extra Vlaamse maatregelen op een rij. 

Gisteren besliste de Nationale Veiligheidsraad enkele radicale maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan: scholen geven drie weken lang geen les, en cafés, restaurants en discotheken sluiten. In het weekend zijn enkel voedingswinkels, apothekers en winkels voor veevoeder open. De economische impact is enorm, en daarvoor heeft de Vlaamse regering vanmorgen enkele steunmaatregelen genomen. 

De centen

De Vlaamse regering voorziet een forfaitaire premie van 4.000 euro voor bedrijven die permanent moeten sluiten door de coronacrisis. Dat is al zeker het geval voor cafés, restaurants en discotheken, tot 3 april. 

Wie enkel in het weekend moet sluiten (alle andere winkels behalve voedingswinkels, apotheken en winkels voor dierenvoeding) kan 2.000 euro krijgen. Voor alle bedrijven zou daar 160 euro per dag bij komen als ze langer dan 21 dagen moeten sluiten. 

De Vlaamse regering zal ook voor 100 miljoen euro waarborg staan aan banken om leningen van ondernemingen én zelfstandigen terug te betalen. “Als je dat in volume uitrekent, betekent dat we nu al 1.000 leningen van 100.000 euro kunnen waarborgen voor 75 procent”, zegt minister van Economie Hilde Crevits (CD&V). Ook de voorwaarden om bepaalde subsidies te krijgen worden versoepeld. 

Bekijk hieronder de verklaring van minister van Economie Hilde Crevits en lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

“We gaan ook de aanslagbiljetten voor de onroerende voorheffing pas in september versturen. Specifiek aan ondernemingen stellen we daarmee 1 miljard aan belastingen uit. Men krijgt dan tot eind november om die bedragen te betalen”, legde minister van Financiën Matthias Diependaele (N-VA) uit. Normaal wordt de onroerende voorheffing vanaf mei aangeslagen, maar dat wordt dus uitgesteld. 

Anderzijds riep de minister-president Jan Jambon (N-VA) op tot “solidariteit”. Hij wil vooral de cultuursector en de horeca beschermen door solidariteit van de bevolking te vragen. “Voor een individuele burger is een ticket niet terugvragen niet zo’n grote inspanning. Ik heb ook al mensen gehoord die verhuren aan de horeca, die 1 maand de huur niet vragen. Ik roep de bevolking op om samen te kijken wat ieder van ons kan doen.” 

Bekijk hieronder de verklaring van minister van Financiën Matthias Diependaele en lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Alle kosten samen komen neer op 140 à 150 miljoen euro extra uitgaven voor de Vlaamse regering. “Onze begroting kan tegen een stootje”, verzekerde Diependaele, die het daar voor alle duidelijkheid over de Vlaamse begroting had. Maar in september volgt er toch een extra begrotingscontrole. 

Intussen heeft Europees Commissievoorzitster Ursula von der Leyen beloofd dat er "maximale flexibiliteit" zal gelden voor staatssteun en begrotingsregels, waar de Vlaamse regering op gehoopt had. 

Onderwijs

Minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) herhaalde dat hij wil dat de drie weken aan lessen die zijn opgeschort, geen verloren tijd zijn. Scholen geven geen les tot aan de paasvakantie, maar moeten wel opvang voorzien. Weyts denkt aan de uitbreiding van initiatieven als “bednet”, waarmee zieke leerlingen tot nu toe live verbinding konden maken met de klas. 

Maar er zou ook een speciale rol weggelegd zijn voor de VRT. “Onze publieke omroep kan ook ingeschakeld worden om een lesaanbod te formuleren.” Daarover is vanmiddag overleg met de VRT, verduidelijkte minister van Media Benjamin Dalle (CD&V). “Zijn er mogelijkheden om dingen in scholen te tonen?”, vraagt hij zich af. “Voor kinderen en jongeren die thuis zitten kunnen we het aanbod overdag bekijken.” De VRT-woordvoerder Hans Van Goethem laat weten dat de openbare omroep dat wil bekijken. 

Bekijk hieronder de verklaring van minister van Onderwijs Ben Weyts en lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Welzijn

Eerder werd al beslist dat de woonzorgcentra voor ouderen geen bezoek meer mogen ontvangen (mantelzorgers en vrijwilligers uitgezonderd), en dat dienstencentra en dagcentra sluiten. Maar minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) maakt nu ook bekend dat de “residentiële voorzieningen voor personen met een handicap” sluiten voor bezoek, net als de psychiatrische instellingen

Beke kwam ook terug op het veelbesproken tekort van mondmaskers. Vorige week werden al 1,6 miljoen mondmaskers besteld, die vooral naar woonzorgcentra en thuiszorg zullen gaan. “Daarnaast hebben we beslist dat we opnieuw voor 7 miljoen ter beschikking stellen om een tweede levering te kunnen doen de komende dagen”, zegt Beke. 

Bekijk hieronder de verklaring van minister van Welzijn Wouter Beke en lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

De grote vrees is dat het aantal coronabesmettingen te snel piekt, waardoor de gezondheidszorg onvoldoende capaciteit heeft. In Wuhan in China, waar het virus uitbrak, werd zo op 10 dagen een noodziekenhuis gebouwd.

Ook hier kunnen tijdelijk wachtruimtes of consultatieruimtes worden bijgebouwd. Als die voor maximaal vier maanden geplaatst worden, is er vaak geen vergunning voor nodig, verduidelijkt minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA). De Vlaamse regering wil ook een "nooddecreet" stemmen om ook andere infrastructuur vrij te stellen van een omgevingsvergunning. 

Mobiliteit

Ook de maatregelen bij De Lijn worden aangescherpt. Vanaf morgen zullen er geen cashbetalingen meer mogelijk zijn op bus of tram. Daarmee worden elke week zo’n 110.000 fysieke contacten tussen medewerkers en reizigers vermeden. 

Eerder raakte bekend dat passagiers vanaf nu achteraan moeten opstappen op de bussen en trams, om zo het contact met de chauffeur tot een minimum te beperken. “We doen ook de oproep om enkel de hoogst noodzakelijke ritten te doen”, zegt mobiliteitsminister Lydia Peeters (Open VLD). Het openbaar vervoer stilleggen is momenteel niet aan de orde. 

Bekijk hieronder de verklaring van minister van Mobiliteit Lydia Peeters en lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Werken

Minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) riep ook opnieuw op om zoveel mogelijk te telewerken. “Waar dat niet kan, moet er creatief nagedacht worden over start- en einduren van het werk en de middagpauzes te spreiden. Zo komen mensen zo weinig mogelijk te dicht met elkaar in contact”, vraagt Crevits. 

Minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) verduidelijkt dat de Vlaamse administratie en de lokale besturen ook zelf op telewerk zullen inzetten. 

Bekijk hieronder de verklaring van minister van Werk Hilde Crevits:

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder de verklaring van minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers:

Videospeler inladen...

Meest gelezen