Wikileaks-klokkenluider Chelsea Manning vrijgelaten in de VS

De Amerikaanse Chelsea Manning, oud-legeranalist binnen het Amerikaanse leger, is vrijgelaten uit de gevangenis. Dat heeft een rechter in Virginia beslist. "Haar getuigenis is niet langer nodig", luidt het bevel. Manning zat in de gevangenis omdat ze weigerde te getuigen tegen Julian Assange, oprichter van de klokkenluiderssite Wikileaks. Het bevel tot vrijlating komt een dag nadat Manning volgens haar advocaten zelfmoord had proberen te plegen in de gevangenis.

Chelsea Manning weigert nog steeds om te getuigen in een rechtszaak tegen Assange, maar volgens de rechter is haar getuigenis niet langer nodig, daarom komt ze nu op vrije voeten. Er werd ook buiten een gevangenisstraf een boete opgelegd, eveneens omdat ze weigert te getuigen. En die boete moet ze wel nog betalen. Het gaat om 256.000 dollar. Omgerekend zo'n 230.000 euro. De boete werd stelselmatig opgebouwd, 1.000 dollar per dag dat ze niet wou getuigen.

Volgens de Amerikaanse wet kan iemand die weigert te getuigen, alleen vastgehouden worden als er de rechter ervan overtuigd is dat de straf ervoor zorgt dat die persoon uiteindelijk toch zal getuigen. Wanneer blijkt dat de gevangenisstraf niets uithaalt, moet die worden vrijgelaten. Manning liet al verstaan dat ze liever verhongert dan te moeten getuigen voor een volksjury.

De getuigenis van Chelsea Manning is niet meer nodig

Rechter Anthony Trenga

Zo'n volksjury is volgens Manning machtsmisbruik. Rechter Anthony Trenga, die haar liet opsluiten en nu weer vrijlaat, verwees naar de grondwet, waar volksjury’s als essentieel deel van de rechtspraak in staan. Hij hoopte dat Manning door de gevangenisstraf tot dat inzicht zou komen. Dat gebeurde dus niet.

Barack Obama

Manning zat eerder ook al zeven jaar in de gevangenis, omdat ze honderdduizenden documenten van het Amerikaanse leger had gelekt naar de klokkenluiderssite Wikileaks, van Julian Assange. Na zeven jaar werd ze vrijgelaten op bevel van toenmalig Amerikaans president Barack Obama.

Het bevel voor haar vrijlating nu komt een dag na het nieuws dat Manning volgens haar advocaten zelfmoord zou hebben proberen te plegen in de gevangenis, waarna ze naar het ziekenhuis werd gebracht.

(Lees verder onder de foto)

Julian Assange, nadat hij uit de Ecuadoraanse ambassade werd gezet.
2019 Getty Images

Julian Assange

Het is nog altijd mogelijk dat openbare aanklagers voor een nieuwe volksjury gaan, en op die manier Manning opnieuw verplichten tot getuigenis. De rechtszaak tegen Assange loopt nog altijd. 

Assange had jarenlang onderdak in de Ecuadoraanse ambassade in Londen. Vorig jaar werd hij daar uitgezet door wangedrag, en onmiddellijk overgeleverd aan de politie. Amerika vraagt nu zijn uitlevering. De VS wil Assange berechten voor 18 verschillende misdrijven. Daarvoor kan hij tot 175 jaar celstraf krijgen.

Wie met vragen zit rond zelfdoding kan terecht op de Zelfmoordlijn, op het gratis nummer 1813, of op www.zelfmoord1813.be 

Meest gelezen