AFP or licensors

"2.000 euro voor asielzoekers die vrijwillig terugkeren", Europese Commissie wil druk in Griekse kampen verlichten

Asielzoekers die zich op de Griekse eilanden in overvolle kampen bevinden, hebben recht op een vergoeding van 2.000 euro als ze vrijwillig terug naar huis gaan. Dat heeft de Europese Commissie aangekondigd. "Met dat geld kunnen ze zich opnieuw integreren in hun land van herkomst", zei de commissaris voor Binnenlandse Zaken Ylva Johansson tijdens een bezoek aan Griekenland. Ze hoopt de druk in de opvangkampen te verlichten.

"We hebben besloten om een programma op te starten waarbij we asielzoekers onder begeleiding terug naar hun land van herkomst sturen. Als ze zich daarvoor openstellen, krijgen ze een vergoeding van 2.000 euro om zich opnieuw te integreren", zei commissaris Ylva Johansson over de beslissing. Het programma loopt gedurende één maand. De maatregel moet ervoor zorgen dat de druk in de kampen afneemt. 

En die druk is er zeker. Veel asielzoekers komen aan op de Griekse eilanden (Lesbos, Chios, Samos, Kos en Leros), in de hoop verder te reizen naar bestemmingen binnen Europa. In totaal leven er meer dan 37.000 asielzoekers op de Griekse eilanden.

(Lees verder onder de kaart)

Spanningen aan de grens

De overvolle kampen staan tegenwoordig onder nog meer druk, omdat de Turkse president Recep Tayyip Erdogan eenzijdig de grens naar Europa opnieuw heeft opengezet voor asielzoekers. Dat deed hij omdat Turkije volgens hem niet langer alle asielzoekers die uit Syrië komen, kan opvangen.

Aan de Turks-Griekse grens hangt er dus al twee weken een gespannen sfeer. Asielzoekers proberen Europa binnen te raken, maar de Griekse ordediensten verhinderen dat. Er kwam al meermaals traangas en brandbommen aan te pas. De Grieken proberen ook met het waterkanon de asielzoekers terug te drijven en het aangestoken vuur te blussen.

(Lees verder onder de foto)

Asielzoekers gebruiken een houten bord als schild tegen het waterkanon, om zo de grens over te steken.
AFP or licensors

Dinsdag zal de Turkse president Erdogan de Duitse kanselier Angela Merkel en de Franse president Emmanuel Macron in Istanbul ontvangen. De problemen aan de Grieks-Turkse grens staan daarbij hoog op de agenda.

Intussen is ook de eerste coronabesmetting vastgesteld op het Griekse eiland Lesbos. Daarom roept Artsen Zonder Grenzen nu op om alle kampen te evacueren. "De afschuwelijke en onhygiënische levensomstandigheden in de overvolle kampen op de Griekse eilanden leiden tot de perfecte omstandigheden voor een Covid-19-uitbraak", klinkt het.

Vrouwelijke president

En terwijl de crisis op Lesbos en aan de grens verder gaat, is de eerste vrouwelijke Griekse president ingezworen. Katerina Sakellaropoulu volgt Prokopis Pavlopoulos op. Tijdens de ceremonie werden maatregelen genomen voor de verspreiding van het nieuwe coronavirus. Zo mochten er geen handen worden geschud. In het parlement, waar de ceremonie plaats had, was ook opvallend minder volk.

Een leger parlement dan gewoonlijk tijdens de inhuldiging van de nieuwe Griekse president.

Meest gelezen