Foto: Hotel.nl

Antwerpse hotels denken na over tijdelijke sluiting: "Dit is een zware financiële opdoffer"

 

De Antwerpse hotels bekijken momenteel of ze voor een tijdje gaan sluiten. "Toeristen willen niet meer naar Antwerpen komen nu ook de bars en restaurants tijdelijk gesloten worden. Dan heeft het voor ons weinig zin om nog open te blijven", klinkt het.   

 

 

De federale regering neemt verregaande maatregelen om een verdere verspreiding van het coronavirus te beperken. Vanaf middernacht in de nacht van vrijdag op zaterdag worden cafés en restaurants gesloten en dat tot 3 april, het begin van de paasvakantie. Voor de hotelsector geldt deze maatregel niet, al zien niet alle hoteleigenaars het zitten om de deuren nog langer open te houden.   

 

Wiskundige oefening

"Steeds meer toeristen annuleren hun hotelreservatie. Eerst waren het vooral groepen, maar nu beginnen ook particulieren af te haken", zegt Didier Boehlen van de Antwerpse hotelsector. "Mensen hebben geen nood meer om naar Antwerpen te komen als alles toch gesloten zal zijn."

Vrijdagvoormiddag zit de hotelsector samen met de stad Antwerpen om te bespreken wat ze kunnen doen. Ze willen kijken welke maatregelen de overheid kan treffen, zodat ze het verlies kunnen beperken. "Het wordt voor elk hotel een wiskundige oefening: hoeveel annuleringen krijgen we en met welke bezetting moeten we de komende dagen werken? Daarna zal elke hoteleigenaar voor zich moeten besluiten of de deuren dichtgaan of niet. 

 

Zware financiële opdoffer

Volgens Boehlen zijn de richtlijnen voor de hotelsector niet duidelijk. "We weten wel dat de restaurants in onze hotels moeten sluiten, maar of we nog roomservice of een ontbijtbuffet kunnen aanbieden, moeten we nog bespreken."

Dat hotels nu overwegen om te sluiten is volgens Boehlen ongezien. "Laat ons hopen dat dit niet te lang gaat duren. Dit is voor velen een zware financiële opdoffer, vooral voor nieuwe hotels of hotels die het al moeilijk hadden. Zij zullen mogelijk in de problemen komen." 

 

Meest gelezen