Rita Jaenen

Rita Jaenen (79): “Verscheurende keuze: dochter met beperking 3 weken niet zien of in huis halen"

Rita Jaenen uit Zonhoven en oud-presentatrice bij Radio 2 stond vandaag voor een verscheurende keuze. Haar dochter Barbara heeft een zware mentale beperking en verblijft in de zorginstelling Ter Heide in Zonhoven. Daar is geen bezoek meer welkom, dus Rita heeft moeten kiezen tussen haar dochter wekenlang niet zien of ze in huis halen.

Normaal gezien komt Barbara elk weekend naar huis. “Barbara kan niet praten, ze is zwaar gehandicapt”, vertelt Rita. “Het enige contact dat werkt, is met haar bezig zijn, haar aanraken, eten geven en slapen leggen. Zonder bezoek kan dat contact niet meer.”

De maatregelen die nu genomen worden vindt Rita wel terecht. “Het is een logische keuze”, vertelt ze. Maar daardoor heeft de oud-presentatrice wel een zeer moeilijke keuze moeten maken. “Ze hebben mij verteld dat ik mijn dochter wel mee naar huis kon nemen, maar dan zit ze drie weken bij mij. Ik word dit jaar 80 en ik behoor tot de risicogroep. Drie weken lang hou ik dat niet vol. En vroeger terugbrengen kan niet. Het is alles of niets.”

Barbara is zodanig mentaal gehandicapt dat ze het allemaal niet echt beseft. Andere bewoners van Ter Heide kennen de situatie zeer goed en beseffen dat er drie weken lang niemand op bezoek komt
Rita Jaenen

Uiteindelijk koos Rita ervoor om haar dochter in Ter Heide te laten. “Je moet nu je gezond verstand gebruiken. Dit is een moeilijk maar wijs besluit”, vindt Rita. “Maar het is voor iedereen in deze situatie een zure appel. Bij Barbara hebben we nog het ‘voordeel’ dat ze zodanig mentaal gehandicapt is dat ze het allemaal niet echt beseft. Ze zit niet echt te wachten op naar huis gaan. Wanneer ze thuis is voelt ze dat wel, maar voor haar is het gemakkelijker. Andere bewoners van Ter Heide kennen de situatie zeer goed en beseffen dat er drie weken lang niemand op bezoek komt.” 

Rita Jaenen

Meest gelezen