Videospeler inladen...

Rode Kruis: "Blijf bloed geven om tekort te vermijden"

Het Rode Kruis doet een oproep aan donoren om bloed te blijven geven om de voorraad bloed in Vlaanderen op peil te houden. De voorbije dagen kwamen er opvallend minder mensen bloed geven, wellicht omdat ze contact met mensen willen vermijden om het coronavirus niet te verspreiden. Er zijn ook al lokale bloedinzamelingen afgelast. Het Rode Kruis zoekt een oplossing en waarschuwt dat als het land zonder bloed zou vallen, de gevolgen desastreus kunnen zijn.

Het was gisteren opvallend rustig in de donorcentra van het Rode Kruis.  1 op de 5 donoren die normaal bloed kwamen geven, bleven thuis. Dat zijn 500 bloedgevers minder dan gepland. Wellicht wilden ze contact met andere mensen vermijden om het coronavirus niet verder te verspreiden.

Woordvoerder Ine Tassignon van het Rode Kruis: "Onze donorcentra en mobiele bloedinzamelingen zijn heel veilige plaatsen voor donoren. Wij kunnen daar een gecontroleerde setting van maken, waar we de hand- en hoesthygiëne kunnen waarborgen.  Ook de afstandsmaatregel van 1 meter tussen verschillende mensen wordt strikt nageleefd. Na elk contact met een donor ontsmetten onze medewerkers hun handen. Het coronavirus kan ook niét doorgegeven worden via het bloed."

CEO Philippe Vandekerckhove van het Rode Kruis waarschuwt: “De communicatie van de regering over het sluiten van nagenoeg alle openbare aangelegenheden kan de indruk wekken dat er ook geen bloedinzamelingen meer plaatsvinden. Het tegendeel is waar: we moeten onze donoren nú mobiliseren om bloed te blijven geven. De gevolgen – een land dat zonder bloed dreigt te vallen – kunnen desastreus zijn. Ziekenhuizen draaien op volle toeren om de coronacrisis het hoofd te bieden en een tekort aan bloedproducten is het laatste waar zij zich nu zorgen over zouden mogen maken.”

Bloedvoorraad van 3 dagen

Het Rode Kruis waarschuwt dus voor mogelijke tekorten die zouden ontstaan als donoren massaal thuisblijven. Op dit moment is er voor de meeste bloedgroepen nog een voorraad van 3 dagen, terwijl dat normaal voor 5 dagen is.

Ine Tassignon: "Er is zeker nu nog geen sprake van een tekort aan bloed. Maar we willen de voorraad op peil houden, zodat er de komende dagen geen tekort ontstaat." Wie zich fit en gezond voelt, wordt dan ook opgeroepen om een geplande komst naar een donorcentrum of mobiele bloedinzameling zeker niet af te zeggen.

Mobiele bloedinzamelingen afgelast

Het Rode Kruis vraagt ook om geplande mobiele bloedinzamelingen in bijvoorbeeld parochiezalen en jeugdhuizen zeker niet af te gelasten. Maar in de praktijk zijn er toch al heel wat initiatieven geannuleerd door de lokale organisator. Gemiddeld organiseert het Rode Kruis per week 55 mobiele inzamelingen, voor de komende week zullen er alvast 13 mogelijk of zeker niet plaatsvinden.  Het Rode kruis zoekt naar alternatieve locaties, maar zal die zo goed als zeker niet vinden voor elke inzamelactie.

  • Vrijdag 13 maart: vanavond wordt 1 collecte in een woonzorgcentrum in Erps-Kwerps afgelast, de 5 overige collectes vinden plaats.
  • Zaterdag 14 maart: collecte Lebbeke kan plaatsvinden – alle donorcentra zijn open
  • Maandag 16 maart: de collecte in Lummen en de bedrijfscollectes Antwerp Towers en Vlaamse overheid zijn geannuleerd.
  • Dinsdag 17 maart: collecte Werchter verhuist van locatie, bedrijfscollecte Angem wordt geannuleerd, collecte Maldegem is nog onduidelijk.
  • Woensdag 18 maart: collecte Sinaai is nog onduidelijk,  Bloedserieus Antwerpen kan plaatsvinden maar het Rode Kruis verwacht maar een opkomst van 100 donoren (normaal 600). 
  • Donderdag 19 maart: 4 collectes geannuleerd: Gooreind, Proximus Toiwers, Gooreind en Sint Kornelis Horebeek
  • Vrijdag 20 maart: voorlopig enkel Maarkedal geannuleerd

Voor actuele informatie kan je terecht op de website van het Rode Kruis

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen