Het zit de Deense koningin Margrethe niet mee.

Royals (en corona): een "vervloekt" verjaardagsfeest, creatieve "handjes thuis" en andere aanpak voor groepsfoto's 

Terwijl de meeste landen drastische maatregelen nemen om de verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan, moeten ook royals in binnen- en buitenland meer en meer activiteiten schrappen. Van een Deens verjaardagsfeest dat in duigen valt tot de Spaanse koning die een coronatest onderging, een overzicht:

Verjaardagsvieringen geschrapt

De Deense koningin Margrethe heeft de festiviteiten ter gelegenheid van haar 80e verjaardag afgelast. Margrethe verjaart op 16 april en had heel wat collega-royals uitgenodigd, onder wie ook koning Filip en koningin Mathilde. Op de planning stonden onder meer twee galadiners in Christiansborg Slot (Kopenhagen), een rijtoer in koets en twee balkonverschijningen verspreid over meerdere dagen. Dat gaf buitenlandse gasten de kans om te kiezen waaraan ze zouden deelnemen.

Koning Filip zou één galabanket bijwonen en naar België terugkeren om zijn eigen verjaardag (op 15 april) en die van zijn jongste dochter, prinses Eléonore, op 16 april in intieme kring te vieren.  Maar het Deense hof neemt geen enkel risico om groepen mensen samen te zetten en schrapt alles. 

(lees voort onder de foto's)

Koning Filip deelt meestal zijn verjaardag met Margrethe. Hier op de Deense koningin haar verjaardagsbanket in 2015.
2015 Julian Parker
Hoe galadiners er gewoonlijk uitzien: veel genodigden aan veel tafels in een gesloten ruimte.
2010 Getty Images

Het zit Margrethe en haar feestjes niet bepaald mee. In 2010, op haar 70e verjaardag, gooide de uitbarsting van de IJslandse vulkaan Eyjafjallajökull roet in het eten. Gasten zegden af omdat de aswolk het vliegtuigverkeer lamlegde. De toenmalige Nederlandse koningin Beatrix en kroonprins Willem-Alexander raakten er wel door de trein te nemen.

Vijf jaar geleden moest Margrethe het glas dan weer zonder echtgenoot prins-gemaal Hendrik heffen. Hij lag in bed met griep. Margrethe zei toen dat "met griep niet te spotten valt". De koningin liet zich als alternatief flankeren door de Scandinavische collega's, koning Carl Gustaf van Zweden en koning Harald van Noorwegen (foto onder). 

Frederik vervroegd naar huis met gezin

Ook de Deense kroonprinselijke familie keert vervroegd terug naar huis. Prins Frederik, prinses Mary en hun gezin woonden sinds dit jaar in Zwitserland omdat de vier kinderen - Christian, Isabella, Josephine en Vincent - er tijdelijk schoolliepen aan de Lemania-Verbier International School. Frederik en Mary willen echter hun landgenoten bijstaan met de coronacrisis. Wanneer de scholen in Denemarken opnieuw openen, zullen hun kinderen gewoon weer plaats nemen op de lesbanken in Denemarken.

Het gezin was anders tot de zomervakantie in Zwitserland gebleven. Frederik pendelde om officiële taken te vervullen, Mary plande haar agenda bewust niet vol om de kinderen bij te staan.

Kroonprins Frederik en prinses Mary met de kinderen begin januari in Verbier.

Handjes thuis op staatsbezoek in Indonesië

De Nederlandse koning Willem-Alexander en koningin Máxima waren deze week in Indonesië voor een staatsbezoek. In plaats van handen te schudden kozen ze zoveel mogelijk voor de contactloze "namasté"-begroeting (zie foto). Het was duidelijk wennen, want de neiging om een hand te geven is erin gedrild.

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Het programma in Indonesië werd versoberd (lees: een dag ingekort), omdat er een tragisch ongeluk met twee boten plaatsvond. Een houten boot werd overvaren door een stalen boot op de Sebangau-rivier. Er vielen zeven dodelijke slachtoffers. Twintig opvarenden werden gered. De boten waren van Indonesische organisaties die net een parkbezoek van het koninklijke paar aan het voorbereiden waren.   

Artsen en verplegers zullen de komende weken en maanden echt de voorste linie vormen

koning Willem-Alexander

Op de laatste dag was er de traditionele babbel met de pers. Uiteraard kwam corona ter sprake. "Raar", bestempelde Máxima de situatie omdat ze zoveel kilometers weg zijn van hun dochters, familie en vrienden. "We volgen de maatregelen zelf op: we wassen zo vaak mogelijk onze handen en proberen niet aan ons gezicht te komen."

Willem-Alexander had alle lof voor het medische personeel in Nederland. "We weten dat ze hard bezig zijn zich voor te bereiden. Zij zullen de komende weken en maanden de voorste linie vormen tegen dit verschrikkelijke virus. We steken hen graag een hart onder de riem."

Bekijk hieronder de video:

Felipe niet besmet, de Macrons ook niet

De Spaanse koning Felipe en koningin Letizia hebben negatief getest op corona. Ze zijn dus niet ziek. Felipe en Letizia ondergingen de controle uit voorzorg "gezien hun recente publieke activiteiten en (vooral gezien) de informatie van de regering". 

Op donderdag werd immers bekend dat de Spaanse minister voor Gelijkheid Irene Montero Gil (foto) besmet was. Daardoor moesten zij en haar partner, vicepremier Pablo Iglesias Turrión (foto), in quarantaine en moesten alle andere ministers van de Spaanse regering getest worden. Belangrijk detail: Letizia had nog een bijeenkomst gehad met minister Montero Gil.

2020 Europa Press

Het koninklijke paar was woensdag nog op bezoek in Frankrijk bij president Emmanuel Macron en zijn vrouw Brigitte. Het koppel reisde af naar Parijs voor de eerste nationale dag voor de herdenking van slachtoffers van terrorisme. Felipe, Letizia en de Marcons genoten samen van een lunch op het Elysée.

Met de negatieve test kunnen de Macrons nu ook op hun beide oren slapen. Niet dat de koppels handen hadden geschud. De Franse president Macron loste dat elegant op door te buigen voor de koning en even te knijpen in zijn arm, "première dame" Brigitte wierp de koningin een handkus toe.

Een buiging en zoenen vanop afstand.
2020 Anadolu Agency
2020 Anadolu Agency

Met zijn allen poseren op afstand

Ook het Belgische hof neemt de voorzorgsmaatregelen ter harte. En dat levert dan lichtjes andere groepsfoto's op waarbij met de glimlach meer afstand gehouden wordt. 

Koning Filip bezocht deze week met minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) de onderzoeksinstelling Sciensano in Ukkel. Filip kreeg er een infosessie over de impact van het coronavirus en de aanpak ervan in ons land. "We moeten het hoofd koel houden", besloot Filip en hij drukte zijn waardering uit voor het werk van wetenschappers.

De aanbeveling "wat meer afstand houden" werd vlotjes toegepast.

Charles neemt ze graag beet

De Britse kroonprins Charles schudde vorige week nog makkelijk handjes, terwijl zijn vrouw Camilla Parker Bowles al de voorkeur gaf aan het gebruik van zwarte lederen handschoenen. Deze week bedacht Charles zich duidelijk en houdt het voortaan op een begroeting met gevouwen handen. Hoewel de olijke prins graag anderen beetneemt en ze in de val doet trappen.

Bekijk het filmpje hieronder:

Charles en Camilla hebben hun reis naar Bosnië-Herzegovina, Cyprus en Jordanië ook uitgesteld door de pandemie. Zij zouden volgende week vertrekken. De Noorse koning Harald en koningin Sonja waren onlangs in Jordanië en verblijven nu in quarantaine thuis. Harald leidde vrijdag voor het eerst de ministerraad telefonisch. 

Meest gelezen