Videospeler inladen...

Spoedartsen luiden alarmbel: "Sommige mensen dwingen ons om coronatest af te nemen, met fysiek en zeker verbaal geweld"

Spoeddiensten worden sinds de verscherping van de coronamaatregelen overstelpt met bezorgde patiënten. Dat zegt Jan Stroobants, voorzitter van de Belgische Vereniging van Spoedartsen en hoofd spoedgevallen in het algemeen ziekenhuis ZNA Middelheim. Spoedarts Ignace Demeyer van het OLV-ziekenhuis in Aalst zegt dat sommige patiënten wel erg agressief worden. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) laat intussen alle niet-dringende ingrepen en consultaties vanaf morgen opschorten.

"Labo’s kunnen niet volgen", zegt Jan Stroobants, die bezorgd klinkt. "Hoe we het de komende weken gaan bolwerken, dat zie ik niet."

"Elke patiënt die binnenkomt op spoed met ademhalingsproblemen, moet worden getest en blijft zo lang in isolatie, maar het duurt soms 18 uur tot er een resultaat is", aldus Stroobants. "Tot dan worden die patiënten als positief behandeld. Pas als de test negatief blijkt, mogen we hen samenbrengen. Die ‘vagevuurperiode’ duurt veel te lang."

"We zijn nu bezig met gangen door elkaar te halen en diensten te reorganiseren", legt Stroobants de maatregelen in het ZNA Middelheim uit. Hij vraagt meer steun aan de overheid voor beschermend materiaal: van mondmaskers, tot schorten en maskers voor patiënten die moeten beademd worden.

Bekijk hieronder een gesprek met Jan Stroobants in "Het Journaal" (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Ignace Demeyer, spoedarts en diensthoofd Urgentiegeneeskunde in het OLV-ziekenhuis in Aalst klaagt dat veel mondmaskers worden gestolen in het ziekenhuis. Hij heeft het over hele dozen mondmaskers die "verdwijnen". "Dit neemt hallucinante proporties aan", zegt hij in "Terzake". 

We vragen de mensen om niet naar de spoedgevallen te komen als ze niet ernstig ziek zijn. Ga eerst naar de huisarts

Spoedarts Ignace Demeyer

Demeyer klaagt dat sommige patiënten zich toch wel erg agressief gedragen. "Ze dwingen ons bijna om een test af te nemen. Dat gaat soms gepaard met fysiek en zeker met verbaal geweld." De spoedarts lanceert een oproep aan het publiek. "We vragen de mensen om niet naar de spoedgevallen te komen als ze niet ernstig ziek zijn. Ga eerst naar de huisarts."

Het zijn de huisartsen die beoordelen of een patiënt naar het ziekenhuis moet of gewoon thuis kan uitzieken.

Bekijk hieronder het gesprek met Ignace Demeyer in "Terzake" (en lees voort onder het videofragment):

Videospeler inladen...

Ziekenhuizen schorten niet-dringende ingrepen en consultaties op

Alle ziekenhuizen schorten vanaf morgen niet-dringende consultaties, onderzoeken en ingrepen op. Dat meldt minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD). Die maatregel moet volgens haar de druk op de Belgische ziekenhuizen verlichten in het kader van de coronacrisis. "Zo behouden ze te allen tijde de capaciteit om patiënten besmet met Covid-19 de best mogelijke zorg toe te dienen, ook als zich een sterke toename in het aantal besmettingen zou voordoen", aldus de minister.

Eerder vandaag deed koepelorganisatie Zorgnet-Icuro al hetzelfde.  "De meeste ziekenhuizen worden inmiddels geconfronteerd met besmette patiënten", zegt Marc Geboers, directeur algemene ziekenhuizen. 

Meest gelezen