Waarom hamsteren we? En is angst aanstekelijk? 7 vragen en antwoorden over wat het coronavirus met ons brein doet 

Waarom hamsteren we eigenlijk? Is angst aanstekelijk? En kan deze coronacrisis ons ook dichter bij elkaar brengen? Psychologe Tine Daeseleire beantwoordt 7 vragen over wat het coronavirus nu precies met ons brein doet. 

1. Waarom denken mensen nu sneller dat ze symptomen van het coronavirus hebben?

Videospeler inladen...

"Mensen kunnen door angst of stress bepaalde fysieke reacties voelen: kortademigheid, lichte hoofdpijn of een warm gevoel. Dat zijn natuurlijk ook de eerste symptomen van een griep. Het is dus niet abnormaal dat mensen dan bezorgd zijn en denken dat ze ziek zijn."

2. Waarom hamsteren mensen?

Videospeler inladen...

Mensen gaan nu inderdaad massaal naar de winkel en daar zijn verschillende redenen voor, zegt psychologe Tine Daeseleire. "Een eerste reden is dat we nu meer in een staat van paraatheid zijn gebracht door de maatregelen van de overheid. En door die angst gaan we dus meer op voorhand kopen. Om onszelf veilig te stellen."

We zijn nu meer in een staat van paraatheid gebracht door de maatregelen van de overheid

Tine Daeseleire - psychologe

"Een tweede reden is dat bepaalde mensen meer risico lopen. Zij denken dus dat het nu beter is om inkopen te doen alvorens ze misschien drie weken thuis vastzitten."

"En een derde reden is de sociale psychologie: wij doen wat andere mensen doen. Wij zijn eigenlijk kuddedieren. Als we mensen wc-papier zien kopen, dan gaan we dat ook doen. Want als de laatste rol verkocht is, dan heb ik er misschien geen meer. Zo denken we nu eenmaal."

Wij doen wat andere mensen doen. We zijn eigenlijk kuddedieren 

Tine Daeseleire - psychologe

3. Maken sociale media ons angstiger?

Videospeler inladen...

"Sociale media kunnen een grote rol spelen in hoe wij ons nu voelen ten opzichte van het coronavirus. Sociale media zijn meer gericht op negatieve informatie omdat dat een hoger nieuwsgehalte heeft dan positiever nieuws. Dus zeggen hoeveel doden er zijn, zorgt voor meer ongerustheid, in plaats van te zeggen hoeveel mensen er ook genezen zijn. Dus het is heel belangrijk om rationele informatie te blijven verspreiden en niet enkel verontrustend nieuws."

Sociale media kunnen een grote rol spelen in hoe wij ons nu voelen ten opzichte van het coronavirus

Tine Daeseleire - psychologe

4. Is een gevoel van angst aanstekelijk?

Videospeler inladen...

"Angst kan aanstekelijk zijn. Zo zien we dat ouders die angstig zijn en heel vaak tegen hun kinderen zeggen dat ze moeten opletten of voorzichtig moeten zijn ervoor zorgen dat die kinderen ook angstig worden. Dus wij leren ook om angstig te zijn door angst te zien. Dus we moeten ook een beetje opletten met voorbeeldgedrag zoals te veel handgels gebruiken. Dat kan namelijk ook leiden tot angst en onrustwekkend gedrag."

Angst kan aanstekelijk zijn

Tine Daeseleire - psychologe

5. Kan deze crisis ons ook dichter bij elkaar brengen?

Videospeler inladen...

"We zien vaak dat als een gemeenschap iets overkomt dat het vaak mensen dichter bij elkaar brengt, zeker wanneer we getroffen worden door hetzelfde. We zitten als het ware in dezelfde boot."

We zien vaak dat als een gemeenschap iets overkomt dat het vaak mensen dichter bij elkaar brengt 

"Daardoor zien we ook meer gemeenschapszin ontstaan, we gaan elkaar helpen en denken meer aan belangrijke dingen voor ons. Door de maatregelen moeten we wel opletten dat mensen niet eenzaam en alleen blijven. We moeten met elkaar blijven bellen, contact blijven zoeken, zodat mensen niet het gevoel hebben dat ze alleen zijn."

6. De komende 3 weken worden heel wat activiteiten afgelast, welke impact heeft dat op ons?

Videospeler inladen...

Door de maatregelen zullen er meer mensen thuis blijven, minder kinderen naar school en minder mensen naar het werk. "Dit kan wel leiden tot eenzaamheid en klachten van depressieve aard. Want als mensen minder actief zijn, dan hebben ze meer de neiging om in bed of in de zetel te blijven. En dat zijn zaken die meer depressieve klachten kunnen veroorzaken. Het is dus belangrijk voldoende actief te blijven, je psyche gezond houden, dat is de boodschap."

7. Is er nu meer smetvrees?

Videospeler inladen...

"Het kan zijn dat de maatregelen die we nu moeten in acht nemen om hygiënisch te zijn leiden tot meer smetvrees bij sommige mensen. Dat komt doordat we er nu op gewezen worden van met die dingen bezig te zijn en dan kan het een gewoonte worden, dat handen wassen."

"Als je er niet meer van losraakt dan is het heel belangrijk dat je inderdaad spanning begint op te bouwen als je je handen nog niet hebt gewassen. Dan bestaat de kans dat je het meer begint te doen dan nodig. Handengels zijn trouwens niet effectief, je moet dat elkaar niet voorschotelen. Mensen jutten elkaar ook zo op en dat is niet nodig."

Meest gelezen