Videospeler inladen...

Pistolets op de vensterbank, Netflix en verveling: Vlamingen met coronavirus getuigen over hun leven in quarantaine

Steeds meer mensen zitten ziek thuis met het coronavirus, in quarantaine. Wie het virus heeft, mag twee weken geen contact hebben met de buitenwereld. Dat klinkt bijzonder onaangenaam, maar in de praktijk blijkt het vaak mee te vallen. Drie Vlamingen getuigen over hun leven in afzondering. Wat doe je als je leven plots stilstaat?

Pistolets op de vensterbank en Nintendo spelen

Voor J. en M. en hun vier kinderen begonnen de problemen toen ze thuiskwamen van hun skivakantie. "We zijn zaterdagavond thuis aangekomen en zondag leek er niks aan de hand. Alleen mijn man was wat vermoeider dan normaal."

Maandagavond ging M. toch naar de huisarts. "Die zei dat hij niet moest getest worden", zegt J. "We waren niet in een risicozone geweest, dus was een test niet nodig." Na een tweede doktersbezoek werd M. toch getest. Twee dagen later kwam het bericht dat hij besmet was met het coronavirus. "We werden toen meteen met heel het gezin in quarantaine geplaatst."

"Ik dacht dat die quarantaine heel erg zou zijn,", zegt J. "Gelukkig valt het nogal mee. Ik kijk naar Netflix-series en ik lees veel. Toevallig had ik net een doos boeken gekregen van een vriendin die haar huis verbouwt. Dat kwam goed uit. Ik probeer ook mijn mails te beantwoorden en ik blijf telefoons beantwoorden."

De juffen van de school hangen een zakje aan de poort met de kinderen hun huiswerk
J.

De twee oudste kinderen van het gezin zijn op kot en hoeven niet in quarantaine. De twee jongste kinderen zijn ook niet ziek, maar zij moeten wel thuis blijven. Ze proberen daarom zo veel mogelijk thuis te studeren, om geen achterstand op te lopen. "De juffen van de school hangen een zakje aan de poort met hun huiswerk. Dat maken ze dan met veel tegenzin. Daarna gaat het langs dezelfde weg terug naar de school om verbeterd te worden."

Het gezin speelt ook gezelschapsspelletjes om de verveling te verdrijven. "We hebben al Monopoly gespeeld en slijm gemaakt. De kinderen hebben ook onlangs een Nintendo gekregen. Ik zeg soms dat ze daar te veel op spelen, maar nu ben ik blij dat we dat ding hebben. Zo kunnen ze zich bezighouden. En wanneer de zon schijnt, sturen we hen naar buiten. En ja, we hebben gelukkig brave kinderen. Ze breken het kot niet af en ze houden voorlopig heel goed bezig."

M en J. krijgen ook veel steun van vrienden en kennissen. "Ze doen boodschappen voor ons en zetten die dan voor de poort. Ik bestel brood en pistolets via Whatsapp en de bakker legt die netjes op de vensterbank. Het is prachtig om te zien hoe mensen elkaar helpen op zo'n moeilijk moment."

Je merkt dat je soms scheef bekeken wordt. Dat doet pijn en het voelt onrechtvaardig

J.

J. heeft het wel moeilijk met de reacties van sommige mensen. "We hebben ons altijd aan de regels gehouden en we zijn heel strikt met die quarantaine. Toch merk je dat je soms scheef bekeken wordt. Dat doet pijn en het voelt onrechtvaardig, zeker als je niets misdaan hebt. Eigenlijk is dat voorlopig ons grootste probleem."

Twee weken alleen in een kamer

De zestienjarige Gaulthier werd op school besmet met het coronavirus. "Maandag kreeg ik symptomen", vertelt hij. "Ik had hoge koorts en ik hoestte."

Gaulthier testte positief en werd meteen in quarantaine geplaatst. Niet in een ziekenhuis, maar gewoon thuis, in zijn eigen slaapkamer. Hij mag twee weken lang geen contact meer hebben met de buitenwereld, zelfs niet met de andere leden van het gezin.

"Als ik de kamer uitwil om te douchen of om naar het toilet te gaan, dan moet ik altijd mijn handen ontsmetten", zegt hij. "Ik moet dan ook een mondmasker aandoen. Als ik wil eten, dan bel ik eerst naar mijn moeder. Zij zet dan eten voor de deur van mijn kamer."

Als ik wil eten, dan bel ik eerst naar mijn moeder. Zij zet dan eten voor de deur van mijn kamer

Gaulthier

Leuk is het allemaal niet, zegt Gaulthier. "In het begin was ik een beetje bang. Ik dacht dat ik heel ziek zou zijn en dat ik niets zou kunnen doen. Dat valt gelukkig nogal mee. Alleen de verveling is soms moeilijk. Het is niet fijn als je hele dagen alleen op je kamer zit. Ik kijk veel Netflix en ik speel op de Playstation. En ik rust ook uit, natuurlijk."

Gaulthier zit nu al drie dagen op zijn kamer.  Om de twee uur wordt hij gecontroleerd, om te zien hoe het virus evolueert.

In quarantaine met het hele gezin

D. werd ziek na een skivakantie in het Italiaanse Zuid-Tirol. "Ik voelde mij vermoeid en ik had een lopende neus en wat hoofdpijn. Toch maakte ik mij geen grote zorgen, want ik had geen koorts en geen ademhalingsproblemen. Je hoorde op dat moment dat dat de belangrijkste symptomen zijn van het coronavirus. Ook de huisarts leek niet echt bezorgd. Geen haar op mijn hoofd dat dacht aan corona."

Vier dagen na zijn terugkeer naar België werd D. toch getest. Hij had op dat moment nog altijd dezelfde vage symptomen. "Ik ademde moeilijker, maar heel ziek was ik niet. Normaal zou ik met zo'n klachten altijd gaan werken."

Eén dag later kwam het verdict: D. heeft het coronavirus. De huisarts liet weten dat hij "in quarantaine" moest. Ook zijn vrouw en kinderen moesten binnen blijven. 

Eigenlijk was het een verrassend fijne week. Een moment om even helemaal tot rust te komen
D.

Het gezin is ondertussen zes dagen in quarantaine. "Ik was niet heel ziek, dus ik heb wat kunnen werken. De kinderen hebben veel in de tuin gespeeld, op de trampoline. We hebben ook wat klusjes gedaan in de tuin: takken opruimen van de laatste storm en wat snoeiwerk. Eigenlijk was het een verrassend fijne week. Een moment om even helemaal tot rust te komen."

D. voelt zich beter, maar hij zit met heel wat vragen. "Binnenkort mag ik weer naar buiten, maar is dat wel veilig? Kan ik andere mensen besmetten? Wat met mijn vrouw en mijn kinderen? En ga ik scheef bekeken worden door mensen die weten dat ik ziek geweest ben?"

Bekijk hieronder een bijhorende reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen