VRT brengt extra programma-aanbod voor onderwijs en ouderen door impact coronavirus

De VRT past het programma-aanbod aan wegens het coronavirus en de impact ervan. Dit gebeurt na overleg met Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) en Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA). Het opschorten van de lessen tot eind maart hoeft zo geen verloren periode te zijn.

Door de coronacrisis zien de dagen van vele Vlaamse kinderen, jongeren en ouderen er de komende weken helemaal anders uit. Kinderen en jongeren blijven ofwel thuis, of ze worden opgevangen op school. Daarom brengt de VRT een extra educatief programma-aanbod op Eén, Canvas, Ketnet en VRT NU. Ook voor de samenwerking met het Archief voor Onderwijs zal extra aanbod ontsloten worden.

Ouderen krijgen de komende weken minder bezoek, omdat rechtstreeks contact met jongere generaties wordt afgeraden. Daarom zal Eén in de namiddag iconische, nostalgische tv-reeksen uitzenden, speciaal op vraag van senioren.

Extra educatieve programma’s

Op Eén komt er in de weekdagen tussen 8.30 uur en 12 uur een programmatie met extra educatieve waarde voor schoolgaande kinderen en jongeren, of ze nu thuis zitten of op school.

Van 8.30 uur 10.00 uur komen er op Eén educatieve programma’s van Ketnet voor kinderen in de lagere school. Van 10 uur tot 12 uur zijn er programma’s voor jongeren: het gaat bijvoorbeeld om herhalingen van "De klas" (met Danira Boukhriss over liefde, met Tom Waes over geld, met Lieven Scheire over genetica,…). Ook een selectie van de colleges van de Universiteit van Vlaanderen zal uitgezonden worden op Eén, gevolgd door een aflevering van KLAAR.

Ook het streamingplatform VRT NU voorziet een extra educatief aanbod vanaf maandag 16 maart.

Extra nostalgische programma’s

Uit het rijke VRT-archief wordt een selectie gemaakt van de meest gesmaakte, iconische televisiereeksen. Die worden op Eén uitgezonden in de namiddag, naast de reguliere namiddagprogrammatie.

Ketnet zorgt voor extra duiding op kindermaat

Het kinderjournaal "Karrewiet" op Ketnet brengt elke dag actua en duiding. Alle info over het coronavirus staat gebundeld op een aparte pagina.

Extra aanbod via het Archief voor Onderwijs

Op de website van Het Archief voor Onderwijs van meemoo vinden leerkrachten extra audiovisueel materiaal van VRT. Het materiaal werd geselecteerd door en voor leerkrachten. Ook leerlingen zullen nu tijdelijk de kans krijgen dit archief te gebruiken om thuis in opdracht van de leerkracht dit beeldmateriaal te bekijken.

Bij het archiefmateriaal van VRT voorziet Het Archief voor Onderwijs ook verrijkende content: collecties met aanvullende audio- en videofragmenten, om de actualiteit nog verder uit te leggen aan de leerlingen.

Videoboodschappen via Eén

Daarnaast start Eén nog een campagne vanuit het idee: “Net nu we elkaar hard nodig hebben, moeten veel mensen elkaar missen. Maak daarom een videoboodschap via Een.be.” Eén zendt zoveel mogelijk boodschappen uit op tv, rond 17 uur.

Audio

Voor wie nog meer nood heeft aan verdieping, brengen we graag het aanbod van podcasts in herinnering.

De meest recente informatie over het aanbod van de VRT-merken vindt u op hun websites. 

Meest gelezen