West-Vlaamse reacties op verscherpte maatregelen om coronavirus in te dijken

Vanaf maandag wordt er geen les meer gegeven in de scholen, al moet de school wel opvang voorzien.  Cafés, discotheken en restaurants gaan vandaag rond middernacht dicht. Voedingswinkels en apotheken blijven gewoon open. Wij sprokkelden enkele West-Vlaamse reacties. 

Aan café 't Kanon in Kortrijk was een groepje studenten vanmorgen om 5.00 uur nog aan het feesten. Om middernacht moeten alle cafés, discotheken en restaurants dicht, tot aan de paasvakantie. Een streep door de rekening voor de cafébaas. "Maar we hebben vannacht toch maar een feestje gebouwd", zegt hij. "Wij zijn een studentencafé. Tijdens de paasvakantie waren we sowieso gesloten. Toen ik hoorde van de persconferentie wist ik hoe laat het was. Dat is vijf weken geen inkomsten. Dat kwam hard binnen. Daarom hebben we er hier nog een topavond van gemaakt."

Radio 2

Geen voorjaarsklassiekers

De coronamaatregelen zijn ook een serieuze klap voor de organisatoren van sportwedstrijden. De wielerklassiekers Gent-Wevelgem (29 maart), Dwars door Vlaanderen (1 april) en ook de E3 Classic in Harelbeke (27 maart) zijn afgelast. Organisator van de E3-wedstrijd, Jacques Coussens is diep ontgoocheld: "Dat is zoals een klein kind dat wacht op Sinterklaas en die dan niet komt. Je bent een jaar aan het opbouwen, je leeft daar naartoe. En dan is dat hard, dat dat niet doorgaat."

De Ronde van Vlaanderen die op 5 april wordt gereden, gaat voorlopig wel nog door.

Meer vergadertijd op school

Ook alle lessen in scholen worden geschrapt. Maar de scholen zelf gaan wel niet dicht, ze moeten in opvang voorzien. Want het is niet de bedoeling dat grootouders op hun kleinkinderen moeten passen.

Algemeen directeur Koen Seynaeve van het Sint-Lodewijkscollege, is blij met de maatregel. Op zijn middelbare school zit een leerling thuis met het coronavirus. Hij bekijkt nu of leerkrachten de leerlingen thuis online opdrachten en taken kunnen geven. "Ik zou leerkrachten willen vragen om de resterende leerstof via het leerplatform te begeleiden bij de leerlingen, zodat ze toch welbepaalde leerstof kunnen krijgen", zegt de directeur. 

Of de paasexamens worden uitgesteld of afgeschaft, weet hij nog niet. Maar hij bekijkt de situatie ook positief. "We kunnen nu wel wat werk inhalen. Het zou toch een belangrijk moment kunnen zijn om met leerkrachten meer te overleggen. We moeten altijd snel, snel vergaderen. Dus nu hebben we tijd."

Meest gelezen