Andrew Bret Wallis

Woonzorgcentra roepen op om brieven te schrijven naar bewoners: "Klein lichtpuntje in eenzame tijden"

Woonzorgcentra vragen iedereen om brieven te schrijven naar hun bewoners nu er een bezoekverbod is door de corona-uitbraak. Het initiatief komt van vzw Zorg-saam, uitbater van een 20-tal woonzorgcentra in Oost-Vlaanderen. "Een ouderwetse brief lijkt bijna een persoonlijk bezoek." 

Dominique Roodhooft van vzw Zorg-saam vraagt om meer brieven te schrijven naar bewoners van woonzorgcentra. "We hebben een oproep gedaan bij buren, kennissen, familie en vrienden om brieven te schrijven, tekeningen te maken of gedichten te schrijven. Alles dat op papier tot bij bewoners kan komen, is welkom".  De vzw baat verschillende woonzorgcentra uit, onder meer in Kaprijke, Nazareth en Wachtbeke. Er verblijven 2.400 bewoners, vooral 80-plussers.  "Ze komen uit het tijdperk van brieven en kaartjes. Ze krijgen zeer graag post en tekeningen van kinderen. Bewoners die het nog kunnen, zullen ook zeker een antwoord schrijven."

Het verdriet bij bewoners is groot

Roodhooft zegt ook dat de bewoners erg van slag zijn nu ze geen bezoek meer mogen ontvangen. "We mogen dat niet onderschatten. Het zijn voorlopig allemaal mensen die niet ziek zijn. Ze hebben veel verdriet en weten niet goed wat ze hiermee moeten. "Het is dus zoeken naar een waardig alternatief voor het bezoek dat ze normaal krijgen. Zeker omdat het bezoek voor een hele tijd wordt geschrapt. "De eerste week gaan we makkelijk overbruggen, maar 4-5 weken, dat wordt moeilijk". 

Veel enthousiasme voor een ouderwetse brief

Alle directeurs van de woonzorgcentra van Zorg-saam scharen zich meteen achter het initiatief. Ook andere mensen zijn enthousiast en begrijpen dat we met z'n allen een verantwoordelijkheid hebben, zegt Roodhooft. "Zo zorgen we voor de nodige connectie met de buitenwereld, op een manier die de bewoners van vroeger gewoon zijn. De post zal werk hebben, denk ik."

Meest gelezen