Videospeler inladen...

Partijvoorzitters zitten bijeen: De Wever (N-VA) vraagt noodregering van 1 jaar, PS wil dat premier Wilmès aanblijft

N-VA-voorzitter Bart De Wever wil een noodregering van één jaar op de been brengen samen met de PS, die de coronacrisis en de economische gevolgen ervan moet aanpakken. Daarover zitten de partijvoorzitters van de N-VA, de PS, SP.A, MR, Open VLD en CD&V momenteel samen. De PS vraagt toppartijleden om morgenochtend stand-by te zijn. Op Twitter geven de Franstalige socialisten aan dat ze verkiezen dat Sophie Wilmès (MR) premier blijft.

"Ik kan bevestigen dat wij een aanbod hebben gedaan om een noodregering te maken." N-VA-voorzitter Bart De Wever maakt het gerucht hard dat al sinds gisteren de ronde doet. Hij wil "een  regering die gedurende één jaar zou zetelen, met als enige opdracht de coronacrisis te bevechten, en ook de economische gevolgen daarvan." De Wever hoopt wel dat die regering ook afspraken kan maken over de toekomst, en "hoe België erna verder kan functioneren". 

Dit is een  regering die gedurende één jaar zou zetelen, met als enige opdracht de coronacrisis te bevechten

N-VA-voorzitter Bart De Wever

"We vrezen dat we een zware economische recessie gaan  krijgen en er dus zeer krachtdadige maatregelen moeten worden genomen om de economie te ondersteunen: maatregelen die vele miljarden zullen bedragen en waarvoor je een krachtige regering nodig hebt die zich alleen daarop focust", zegt De Wever. 

Bekijk hier het volledige interview met Bart De Wever (N-VA):

Videospeler inladen...

Volgens De Wever is het aanbod gebeurd "op het niveau van de partijvoorzitters". VRT NWS heeft vernomen dat de N-VA-voorzitter afgelopen donderdag daarover heeft samengezeten met PS-voorzitter Paul Magnette. "Ik had de indruk dat daar wel een luisterend oor voor bestond en dat de grote partijen in de twee gemeenschappen de noodzaak inzien om hun meningsverschillen opzij te zetten." 

Partijvoorzitters op dit moment bijeen: "Dubbeltje op z'n kant"

Op dit moment zitten die partijvoorzitters bijeen in een lokaal in het federaal parlement. Het gaat om de "paars-gele" partijen: de N-VA, PS, SP.A, MR, Open VLD en CD&V. Dat is opvallend, want de PS had op 14 februari de deur ogenschijnlijk definitief dichtgedaan voor een regering samen met de N-VA.

Onze Wetstraatwatcher Bart Verhulst vangt op dat het "een dubbeltje op z'n kant" wordt. De PS vraagt leden van het partijbureau (dat is het hoogste partijkader) om morgenochtend alvast standby te zijn. 

Er is een dynamiek op gang gekomen die we sinds de verkiezingen nog niet hebben gekend

Pieterjan De Smedt

"Er is een dynamiek op gang gekomen die we sinds de verkiezingen nog niet hebben gekend", zegt Wetstraatjournalist Pieterjan De Smedt in "Het Journaal". Hij denkt dat de politici het in deze coronatijden niet meer uitgelegd krijgen aan de bevolking mocht het politiek blokkeren. "Het wordt geen huwelijk uit liefde, maar uit noodzaak." 

Wie wordt premier?

Wie in zo'n noodregering premier moet worden, is voorlopig onduidelijk. Op Twitter geven de Franstalige socialisten aan dat ze verkiezen dat Sophie Wilmès (MR) premier kan blijven. Dat zou dan weer een eis zijn van de MR zelf, hoort onze redactie. 

"Veranderen van kapitein in volle storm zou onverantwoord zijn. Het getuigt van gezond verstand en staatsmansschap om dit niet te doen", klinkt het bij de PS. Bart De Wever (N-VA) zei vanmiddag dan weer: "We zijn het niet eens over waar de boot naartoe moet varen, maar misschien wel dat de boot niet mag zinken." 

Veranderen van kapitein in volle storm zou onverantwoord zijn. Het getuigt van gezond verstand en staatsmansschap om dit niet te doen

PS, op Twitter

Bij de MR is er geen officiële reactie.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen