AFP or licensors

Partijvoorzitters bijeen over vorming regering, in Frankrijk gaan restaurants, cafés en niet-essentiële winkels dicht

De Franse regering heeft beslist om vanaf middernacht alle "niet-essentiële" plaatsen waar mensen komen te sluiten. Het gaat dan onder meer om cafés, restaurants en "niet-essentiële" winkels. Bij ons zet de coronacrisis druk op de vorming van een federale regering: de voorzitters van N-VA, PS, SP.A, Open VLD, MR en CD&V zitten momenteel samen om te onderhandelen over de mogelijke vorming van een (nood)regering.

De liveblog begint onder de opsomming van de maatregelen en de grafiek met coronabesmettingen in de wereld.

Cijfers wereldwijd

Cijfers België

vastgestelde besmettingen

overleden

genezen

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Pieterjan De Smedt over de formatiegesprekken: "Dynamiek die we sinds verkiezingen nog niet hebben gekend"

Videospeler inladen...

In Frankrijk gaan cafés, restaurants en "niet-essentiële" winkels dicht

De Franse regering heeft beslist dat vanaf middernacht alle "niet-essentiële" plaatsen waar mensen samenkomen, te sluiten, tot nader order. Het gaat dan onder meer om cafés, restaurants en winkels waar "niet-essentiële" zaken worden verkocht. Voedingswinkels en apotheken blijven open. De regering roept mensen op om zoveel mogelijk van thuis uit te werken. Het openbaar vervoer blijft werken, maar de regeling wordt aangepast. "We merken een versnelde verspreiding van het virus en een toename van het aantal mensen op intensive care", zo verdedigt premier Edouard Philippe de maatregel.

Volksgezondheid doet oproep: "Alle lockdown of andere feestjes doen onze inspanningen teniet"

Kennelijk zijn er mensen die "lockdown"- of andere feestjes organiseren, ondanks de oproep van de overheid om geen bijeenkomsten te houden in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus. "Alle bijeenkomsten doen op dit moment onze inspanningen teniet", laat de FOD Volksgezondheid weten. "We doen als land een enorme inspanning om onze zorgsector en kwetsbare personen te beschermen. We hopen dat iedereen zijn verantwoordelijkheid opneemt."

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) vindt de feestjes "totaal onverantwoord gedrag". "Er zullen slachtoffers vallen door dit gedrag. De maatregelen die we solidair ondersteunen worden onderuit gehaald. Ik zou echt willen vragen om daarmee te stoppen. Er zijn mensenlevens die daardoor verloren zullen gaan, dat zullen zowel jonge als oude mensen zijn." 

De Block wijst erop dat ook privéfeestjes thuis niet kunnen. "Dat is levensgevaarlijk", klinkt het ernstig. "Alle maatregelen zijn erop gericht om rechtstreeks contact om minder dan 1,5 meter van elkaar te mijden." Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) waarschuwt dat de politiediensten het verbod zullen handhaven en doet een oproep tot burgerzin.

Echtgenote van Spaanse premier besmet met coronavirus

Begoña Gomez, de echtgenote van de Spaanse premier Pedro Sanchez, is besmet met het coronavirus. Dat meldt de Spaanse regering in een persmededeling.

ACOD Onderwijs vraagt ouders kinderen thuis te houden

De socialistische onderwijsvakbond heeft kritiek op de Vlaamse regering, die de moed niet zou hebben om de enig juiste beslissing te nemen en de scholen vanaf maandag volledig te sluiten. Algemeen secretaris Nancy Libert richt zich rechtstreeks tot de ouders: houd jullie kinderen thuis, vraagt ACOD Onderwijs in een persbericht.

Voebalclubs spelen "Vier op een rij" bij gebrek aan een echte wedstrijd

Omdat de hun wedstrijd is afgelast wegens de coronacrisis meten voetbalclubs Vitória Guimarães en Sporting Lissabon zich op Twitter met elkaar in een spelletje "Vier op een rij".

Madagascar schort alle vluchten van en naar Europa op

Madagascar schort vanaf 20 maart alle vluchten van en naar Europa op. Dat heeft president Adry Rajoelina meegedeeld. Het gaat om vluchten tussen Madagascar en Italië, Frankrijk, Spanje en Duitsland. De maatregel geldt voor 30 dagen.

VTM Nieuws dient klacht in tegen man die journaliste tijdens live-interventie kus gaf

Tijdens het VTM Nieuws om 19 uur vanavond werd journaliste Evelyne Boone belaagd en gekust door een man, tijdens haar live-interventie. "Niet alleen is dit een aanranding van de eerbaarheid, ook is dit in coronatijden onverantwoord gedrag. De nieuwsredactie en de journaliste in kwestie zullen dan ook een klacht indienen bij de politie tegen de man", reageert VTM Nieuws, dat het publiek oproept om journalisten hun werk te laten doen in veilige omstandigheden.

Berlijn verbiedt evenementen met meer dan 50 mensen

In de Duitse hoofdstad Berlijn worden met onmiddellijke ingang alle openbare en private evenementen met meer dan 50 mensen verboden. Het stadsbestuur hoopt zo de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Onder meer de cafés, casino's, nachtclubs, bioscopen, theaters en concert- en sportzalen zullen minstens tot 19 april dicht blijven. Restaurants kunnen wel open blijven, op voorwaarde dat ze ervoor kunnen zorgen dat de klanten anderhalve meter afstand kunnen houden van elkaar.

Ook grootste reisorganisator TUI schrapt alle pakketreizen

TUI Belgium gaat al zijn pakketreizen voorlopig schrappen. Dat maakt de reisorganisatie bekend nadat Buitenlandse Zaken het drastische advies gaf om niet meer naar het buitenland af te zakken. Reizigers zullen een bon krijgen om later een reis te boeken.

Wie enkel een vliegticket kocht bij TUI (en dus geen pakketreis, met bijvoorbeeld een hotel inbegrepen), kan wel vertrekken, maar alleen als er geen pakketreizigers op hun vlucht waren geboekt. “TUI kan echter geen garantie bieden of zij nadien via een terugvlucht kunnen terugkeren naar ons land”, laat de reisorganisatie weten. 

Videospeler inladen...

Voor Belgen die nu in het buitenland zitten, wil TUI de terugvlucht blijven uitvoeren. “Elke reiziger wordt zo snel mogelijk persoonlijk geïnformeerd en kan intussen blijven logeren in de geboekte accommodatie”, laat de groep weten. Eerder terugkeren kan, als er plaats is op de terugvlucht. Wie met zijn eigen vervoer naar het buitenland ging, zal een sms ontvangen met het advies om zo snel mogelijk terug te keren. 

Eerder hadden Sunweb, Corendon en Joker een gelijkaardige beslissing genomen. 

Lees hier alle info over reizen en Belgen in het buitenland: 

Marokko laat bijzondere vluchten toe richting Frankrijk voor geblokkeerde toeristen 

Marokko, dat zaterdag besliste om het luchtruim te sluiten voor België en enkel andere Europese landen, geeft wel toestemming voor bijzondere vluchten die de toeristen weer naar huis brengen. Dat zegt de Franse president Emmanuel Macron. Ook België bekijkt de mogelijkheid om mensen te laten repatriëren.

Marokko kondigde zaterdag aan dat het uit vrees voor het coronavirus vanaf zondag middernacht geen vliegtuigen vanuit en naar België, Nederland, Duitsland en Portugal meer toelaat. Diezelfde maatregel was eerder al ingesteld voor Italië, Spanje, Algerije en Frankrijk.  

De Franse president Emmanuel Macron laat weten dat er intussen wel nieuwe vluchten georganiseerd worden, zodat mensen naar Frankrijk kunnen terugkeren. "Ik vraag de Marokkaanse autoriteiten ervoor te zorgen dat al het nodige zo snel mogelijk wordt gedaan."

Belgische minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin (MR) zegt aan de zender LN24 dat ook België probeert een oplossing te vinden. "We zijn in permanente dialoog met de Marokkaanse autoriteiten en met andere Europese landen die betrokken zijn", zegt hij. "We proberen samen de beste oplossing te vinden voor een repatriëring. Voorlopig is het luchtruim niet gesloten, maar we moeten snel handelen."

Voor Belgen in Marokko is de situatie erg onduidelijk. Bekijk hier de getuigenis van Katrien, vanuit Marrakesh: 

Videospeler inladen...
Ook feestjes thuis zijn levensgevaarlijk
Federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD)

Sunweb schrapt alle vliegreizen tot 31 maart, zeker 20.000 Belgen zien reis in rook opgaan: “Miljoenen verlies”

Steeds meer reisorganisaties schrappen alle reizen naar het buitenland na het advies van Buitenlandse Zaken om niet meer te reizen. Na een crisisoverleg heeft ook Sunweb die beslissing gemaakt. 

“We schrappen alle vliegreizen tot 31 maart. Bij Turkije schrappen we zelfs alles tot 17 april. Voor de periode daarna volgen we de adviezen verder op”, zegt commercieel directeur Tim Van den Bergh. Ook wintersport en autovakanties worden tot 31 maart geschrapt. “In de praktijk wordt zo goed als alles stilgelegd.” 

Sunweb benadrukt dat reizigers hun geld niet verliezen. “Ze kunnen een nieuwe reis boeken vanaf 1 mei. Als die goedkoper is, zullen ze het verschil terugkrijgen. Is die duurder, dan zullen klanten moeten bijleggen”, zegt Van den Bergh. 

Sunweb schrapt zo 150.000 reizen internationaal. In België gaat het grofweg om 20.000 reizen. “De economische impact zijn we nu aan het bekijken”, zegt Van den Bergh. “Maar het loopt in de miljoenen.” 

Eerder hadden touroperators Corendon en Joker ook al een gelijkaardige beslissing genomen.

Jarige bewoonster van woonzorgcentrum krijgt verrassing, op veilige afstand

Belgische Volleyballiga hervat competitie niet meer na 3 april en reikt geen kampioenstitel uit

De Belgische Volleyballiga hervat de EuroMillions Volley League niet meer na 3 april en reikt dit jaar geen kampioenstitel uit. 

Wallonië bevriest regionale belastingen op handelszaken pro rata sluitingsdagen

De Waalse regering heeft beslist om alle regionale belastingen voor bedrijven te bevriezen in verhouding tot het aantal sluitingsdagen die de autoriteiten hebben opgelegd in het kader van de coronaviruscrisis. Dat heeft Waals minister van Economie, Willy Borsus (MR), bekendgemaakt na afloop van verschillende ontmoetingen met de sociale partners en vertegenwoordigers van de bijzonder getroffen sectoren, zoals horeca en toerisme.

De gewestregering zal de komende dagen ook beslissen hoe ze de 100 miljoen euro, die in haar crisisfonds wordt geïnjecteerd, zal toewijzen. "Het gaat erom de verdeling van de bedragen goed te richten. Ofwel gaan we naar een forfaitair systeem waar iedereen hetzelfde ontvangt, ofwel kennen we een forfaitair bedrag per categorie toe, rekening houdend met verschillende factoren, zoals het aantal werknemers", aldus minister Borsus.

De Waalse regering plant zondag ook verantwoordelijken van de banksector te ontmoeten. "We zullen vragen positief te reageren op verzoeken voor gespreide terugbetaling van ondernemers", gaf Borsus aan.

Ook 300 reizen bij touroperator Joker op de helling

Na Corendon schrapt ook touroperator Joker alle individuele pakketreizen naar het buitenland die morgen en overmorgen zouden vertrekken. "Afhankelijk van het advies van Buitenlandse Zaken, waarvan we verwachten dat het een tijdje zal lopen, schrappen we ook alle reizen tot aan de paasvakantie. Dat zijn er zo'n driehonderdtal", zegt algemeen directeur Luc Callewaert.

Wie enkel een vliegticket kocht bij Joker, verwijst de touroperator door naar de luchtvaartmaatschappij. "We raden hen wel aan om niet op reis te vertrekken en het advies van Buitenlandse Zaken te volgen", zegt Callewaert.

Noorwegen sluit luchthavens

Noorwegen gaat alle luchthavens in het land sluiten. Dat meldt de Noorse premier. De maatregel geldt vanaf maandagochtend. Noren in het buitenland zullen wel nog naar hun land kunnen terugvliegen. In Noorwegen is intussen een tweede persoon overleden aan corona. In totaal zijn er volgens de officiële cijfers 907 mensen besmet.

Ook Ieren en Britten zullen niet meer naar de Verenigde Staten mogen reizen

De Amerikaanse overheid gaat het inreisverbod dat geldt voor de Schengenlanden (26 Europese landen) uitbreiden naar het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Vanaf maandag zullen de Ieren en Britten dus niet naar de VS kunnen reizen.

Reisorganisatoren: "Focus ligt nu vooral op het repatriëren van Belgen"

"Onze focus ligt nu vooral op het repatriëren van Belgen die eventueel zouden vastzitten op bepaalde bestemmingen. Daar wordt nu operationeel heel hard aan gewerkt." Dat zegt Pierre Fivet, woordvoerder van de Belgian Association of Travel Organisers (ABTO), in een reactie op het nieuwe reisadvies van Buitenlandse Zaken.

De federale overheidsdienst raadt sinds vandaag alle reizen naar het buitenland af. Deze maatregel "heeft verregaande gevolgen". "Hoe verregaand precies valt nu nog moeilijk in te schatten. Dat zal de komende dagen moeten blijken", vervolgt Fivet. Hij roept vooral de Europese maar ook de Belgische overheden wel al op om te bekijken hoe zij kunnen helpen om financiële drama's voor de hele reiswereld te vermijden.

Buitenlandse Zaken opent noodnummer voor Belgen in buitenland

De federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken activeert een callcenter om landgenoten die in het buitenland in de problemen komen wegens het coronavirus, consulaire bijstand te verlenen waar mogelijk. Het callcenter is te bereiken op 02-501.4000, van 9.00 tot 20.00 uur.

Het callcenter is bedoeld voor noodsituaties in het buitenland, benadrukt Buitenlandse Zaken. Wie zich in het buitenland bevindt en naar België wil terugkeren, moet zich in eerste instantie richten tot zijn reisagentschap, touroperator of luchtvaartmaatschappij.

En wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689.

Huisartsenwachtposten overspoeld met telefoontjes

De wachtposten van de huisartsen krijgen bijzonder veel oproepen. Het nummer 1733, voor niet dringende medische hulp, is ook gekoppeld aan die lokale wachtdiensten. Wie vragen heeft over het coronavirus, maar zich niet ziek voelt of geen dokter nodig heeft, belt beter naar een speciaal informatienummer hiervoor: 0800/14.689.

Witte Huis gaat temperatuur meten van iedereen die in contact komt met Trump

Het Witte Huis gaat de temperatuur meten van iedereen die in nauw contact komt met president Donald Trump en met vicepresident Mike Pence. Een voorzorgsmaatregel tegen corona. Koorts is een van de symptomen die mensen krijgen als ze besmet worden met het nieuwe coronavirus. Trump had overlaatst nauw contact met enkele personen die nadien besmet bleken met corona. De Amerikaanse president heeft een coronatest ondergaan, het resultaat is nog niet bekend.

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Crisiscentrum verspreidt via BE-Alert rechtstreeks belangrijke mededelingen over corona

Het Nationaal Crisiscentrum verspreidt via de dienst BE-Alert belangrijke mededelingen over corona. Daar wijst vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) op. Wie  zich registreert bij BE-alert kan mails, sms'jes of meldingen krijgen via sociale media wanneer er zich in de buurt een noodsituatie voordoet. 

Meest gelezen