Videospeler inladen...

Reizen wordt afgeraden en ook TUI schrapt volop, maar wat met Belgen die vastzitten? "Het is stresserend"

Buitenlandse Zaken raadt alle reizen af naar het buitenland. Verschillende operators, waaronder TUI, schrappen daarop alle pakketreizen tot nader order. Voor Belgen die al in het buitenland zitten is de situatie penibel. Buitenlandse Zaken vraagt hen om eerst contact op te nemen met hun touroperator of luchtvaartmaatschappij, en dan met de ambassade. Daarnaast is het noodnummer 02 501 4000 geopend. "Het zijn hele stresserende momenten", zegt Katrien Hermans vanuit Marokko.

De afgelopen dagen voerden verschillende landen een inreisverbod in voor Belgen, of sloten ze het luchtruim voor vliegtuigen uit ons land. Zo willen ze de verspreiding van het coronavirus tegengaan.

Het bekendste voorbeeld is ongetwijfeld het reisverbod van 30 dagen voor Europeanen naar Amerika, dat vannacht inging. De helft van de vliegtuigen naar de VS vliegt wel nog, maar dan vooral met Amerikanen, laat Brussels Airport weten.

Vrij verkeer van personen

Maar ook binnen Europa is het vrij verkeer van personen alles behalve verzekerd. Onder andere Tsjechië, Polen, Denemarken en Slovakije sluiten hun grenzen voor buitenlanders na dit weekend. Italië is nog steeds in lockdown, net als Spanje, en de skigebieden in Tirol gaan vanaf maandag dicht. Anderen vragen dan weer om 14 dagen in quarantaine te blijven als je uit België komt. 

Buitenlandse Zaken heeft daarom nu de drastische beslissing genomen om álle reizen naar het buitenland af te raden. "Het risico voor Belgische burgers om geblokkeerd te raken is te hoog", staat op hun website. Een verbod legt Buitenlandse Zaken dus niet op. 

Touroperators

Verschillende touroperators beslissen nu om al hun reizen af te gelasten. TUI, de grootste groep, schrapt alle pakketreizen tot nader order, en geeft klanten een voucher om hun reis later te boeken. Wie alleen een vliegticket kocht (en geen pakketreis) kan in sommige gevallen wel nog vertrekken. 

Eenzelfde beslissing bij Sunweb. “We schrappen alle vliegreizen tot 31 maart. Bij Turkije schrappen we zelfs alles tot 17 april. Voor de periode daarna volgen we de adviezen verder op”, zegt commercieel directeur Tim Van den Bergh. Ook wintersport en autovakanties worden tot 31 maart geschrapt. “In de praktijk wordt zo goed als alles stilgelegd.” Ook bij Sunweb zullen klanten hun reis later kunnen boeken.

Ook Corendon schrapt alle reizen en cruises tot 31 maart. Touroperator Joker heeft contact opgenomen met haar klanten in het buitenland en halen iedereen zo snel mogelijk terug, tenzij de reiziger zelf wil blijven. Ook wie de komende dagen en weken zou afreizen, wordt gecontacteerd. 

Bij Brussels Airlines is nog steeds te horen dat er vlucht per vlucht een beslissing wordt genomen. "Alles loopt verder zoals momenteel, de impact wordt nog bekeken", zegt woordvoerder Kim Daenen. 

Belgen in het buitenland

Maar voor Belgen die al in het buitenland zitten, maakt dat de situatie niet makkelijker. "Wie zich in het buitenland bevindt, dient zich in eerste instantie te richten tot de lokale autoriteiten, hun touroperator of luchtvaartmaatschappij, voor assistentie. In geval van nood kan men de Ambassade van België van het land waar men zich bevindt contacteren", schrijft Buitenlandse Zaken.

Daarnaast richt het ministerie een noodnummer in voor consulaire bijstand. Belgen in buitenland kunnen tussen 9u en 20u  bellen naar 02/501 4000. 

"Onze focus ligt nu vooral op het repatriëren van Belgen die eventueel zouden vastzitten op bepaalde bestemmingen. Daar wordt nu operationeel heel hard aan gewerkt", zegt Pierre Fivet, woordvoerder van de Belgian Association of Travel Organisers (ABTO). De ABTO bekijkt in de loop van de komende dagen hoe het nu verder moet.

"Het zijn stresserende momenten"

Bijvoorbeeld voor Belgen in Marokko en Turkije is de situatie penibel. Die twee landen sluiten het luchtruim voor vliegtuigen van en naar België. Wij spraken met Katrien Hermans. Zij is met vriendinnen op reis in Marrakech. "Wij zijn donderdag aangekomen, en zouden maandagochtend terugvliegen naar Eindhoven", zegt Katrien. Ze zouden met de Nederlandse luchtvaartmaatschappij Transavia vliegen, maar hun vlucht is geschrapt.

We proberen een vlucht of een boot te zoeken naar eender welke Europese bestemming, maar alles is volgeboekt

Katrien Hermans, Belg in Marokko

"We proberen een vlucht of een boot te zoeken naar eender welke Europese bestemming, maar alles is volgeboekt." Volgens Katrien is er geen informatie van de ambassade, en van Transavia hebben ze enkel een standaard bericht gekregen dat niet op hen van toepassing is. "Het zijn hele stresserende momenten", zegt ze.

Bekijk hier de getuigenis van Vlaming Katrien. Zij is momenteel in Marokko: 

Videospeler inladen...

De Franse president Emmanuel Macron heeft intussen laten weten dat er "bijzondere vluchten" zullen zijn vanuit Marokko naar Frankrijk. Of dat ook een oplossing betekent voor de Belgen in Marokko, is onduidelijk.

De Belgische ambassade in Marokko laat weten dat de overheden in gesprek zijn om "zo spoedig mogelijk de terugkeer te regelen", maar er is nog geen concrete oplossing gevonden. 

"Blij dat we terug in België geraken"

Beter nieuws voor Vicky Van den Bergh. Zij is momenteel op reis in Jordanië, en zou normaal gezien 25 maart terugkeren. Omdat vanaf dinsdag alle vluchten van en naar Jordanië worden geschrapt, werd dat onmogelijk. 

We vinden het niet fijn dat onze reis vroegtijdig is afgebroken, maar we zijn blij dat we op tijd terugraken in België

Vicky Van den Bergh vanuit Amman, Jordanië

Uiteindelijk kan Vicky vannacht toch al terugkeren. “We vliegen via Qatar naar Brussel”, zegt ze vanuit de luchthaven in Amman, de hoofdstad van Jordanië. “We vinden het niet fijn dat onze reis vroegtijdig is afgebroken, maar we zijn blij dat we op tijd terugraken in België.”

Videospeler inladen...

Bekijk hier ook meer uitleg van onze luchtvaartexpert Steven Decraene in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen