Je weet niet wat gedaan? Creativiteit op zijn best: initiatieven tegen coronaverveling of verspreid solidariteit 

Gesloten voetbalstadions, bioscopen, concertzalen, bibliotheken, zwembaden, cafés, musea, fitnesszaken, kledingwinkels, enz. Het lijstje van wat niét meer kan aan vrijetijdsbesteding is pokkelang. Het lijkt alsof ons leven door de coronacrisis op pauze staat. Maar dat hoeft uiteraard niet zo te zijn. Want er kan best nog bijzonder véél. We sommen enkele creatieve initiatieven op tegen de fameuze "corona-verveling".  Maak jezelf nuttig voor de buren of een rusthuisbewoner, of ga gewoon eens wandelen.  

Toch naar de jeugdbeweging, maar dan online

Kinderen en jongeren die lid zijn van een jeugdbeweging, zien hun weekendplannen in het water vallen. Niet getreurd. Spelletjes kunnen evengoed online gespeeld worden. De Facebookpagina "De online jeugdbeweging" werd donderdag opgezet en lanceert zaterdag en zondag (telkens tussen 14 en 17 uur) opdrachten die makkelijk thuis kunnen uitgevoerd worden. 

"Dit is geen grap, we spelen in deze sombere weekends echt spelletjes via deze groep. Dit voor alle leeftijden. Leden-leiding en zelfs ouders zijn welkom", klinkt het op de pagina. Ook wie niet in een jeugdbeweging zit, wordt niet vergeten. En je speelt niet alleen. Er zijn al meer dan 10.000 geïnteresseerden.

Pennenvriend worden met rusthuisbewoner

Rusthuisbewoners mogen geen bezoek meer ontvangen. Maar er zijn andere manieren om contact te houden. Woonzorgcentra vragen iedereen om brieven te schrijven naar hun bewoners. 

Het initiatief komt onder meer van vzw Zorg-saam, uitbater van een 20-tal woonzorgcentra in Oost-Vlaanderen. "We hebben een oproep gedaan bij buren, kennissen, familie en vrienden om brieven te schrijven, tekeningen te maken of gedichten te schrijven. Alles dat op papier tot bij bewoners kan komen, is welkom", legt Dominique Roodhooft van vzw Zorg-saam uit aan Radio 2.

In die Oost-Vlaamse woonzorgcentra verblijven zo'n 2.400 bewoners, vooral 80-plussers. "Ze komen uit het tijdperk van brieven en kaartjes. Ze krijgen zeer graag post en tekeningen van kinderen. Bewoners die het nog kunnen, zullen ook zeker een antwoord schrijven."

Een andere oproep die circuleert op sociale media, is het "Nationale Briefschrijfmoment" op zondagen om 16 uur. De boodschap of oproep: "Zet je zondag een uurtje neer om iemand van de oudere generatie een mooie, handgeschreven brief te schrijven. Geef wat mee uit het dagelijkse leven. Gewone dingen, familiemomenten. Wat zou jij aan oma of opa vertellen? Of je een antwoord wil, mag je zelf bepalen. Stuur al dan niet een adres mee. Post de brief of deponeer in een woonzorgcentrum in de buurt."   

Voor wie vreest dat hij of zij het coronavirus doorgeeft via een brief: het virus overleeft op dode materie (zijnde voorwerpen en oppervlakken) slechts een aantal uren tot een dag, zeggen experts. En zo snel is die brief natuurlijk niet in handen van de ontvanger. (Nog vragen? Lees hier alle antwoorden in ons groot coronaboek)

Op de website van zender Eén (een.be) kan iedereen ook een persoonlijke boodschap insturen gericht aan de mensen die zij moeten missen. En dat onder het motto #éénvoorallen. Met de smartphone een video maken, uploaden en vanaf maandag zendt Eén dagelijks zo veel mogelijk van deze boodschappen uit rond 17 uur. 

Boodschappen nodig? Eens skypen?

Wie moeilijk buiten zijn woonst raakt (wegens quarantaine, kwetsbare risicogroep of een andere reden), kan rekenen op anderen om boodschappen te doen. Of wie een eenzaam momentje heeft en simpelweg nood heeft aan een deugddoende babbel.

Zo is er de campagne "Verspreid solidariteit, geen virus" van de Samenlevingsopbouw Vlaams-Brabant. "We hebben een aantal affiches gemaakt, die mensen voor hun raam kunnen hangen. Op deze manier kunnen ze de buurt laten weten dat ze beschikbaar zijn om bijvoorbeeld voor iemand anders te gaan winkelen. Maar het kan evengoed gaan om een simpel bezoekje aan huis bij een oudere persoon", zegt verantwoordelijke Peter Terryn aan Radio 2. 

De affiche:

Ook de stad Mechelen heeft op haar website een oproep naar vrijwilligers en hulpvragers gezet, van winkelen, tot helpen aan vrijetijdsacties of eens skypen met wie alleen is. 

Ook Scouts en Gidsen Vlaanderen nodigen leiding en jongeren uit aan te sluiten bij plaatselijke online-initiatieven om hulp te bieden aan wie ziek is of tot een risicogroep behoort en geen netwerk heeft. 

Opvang voor kinderen? Studenten schieten te hulp

Zes Lievegemse vriendinnen starten met een Facebookgroep "Opvang kinderen Meetjesland" om ouders die geen opvang vinden voor hun kinderen te ontlasten. Daarop kunnen zowel ouders van kinderen, maar ook studenten zich aanmelden. 

De opvang is helemaal gratis. “We kunnen zelf toch niet naar school”, zegt initiatiefneemster Sharon Verkeste uit Lievegem aan Radio 2. Vraag en aanbod blijkt met meer dan 800 leden in de groep alvast groot. 

Wandelen of "nutteloze" bezigheden

Voor wie de raad van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) opvolgt en in "zijn kot blijft", kan opteren voor de volgende "nutteloze bezigheden" van de "blijfinuwkot"-pagina. Van de serie "Friends" bingewatchen (maar dan in omgekeerde volgorde), over verdwenen single-sokken opsporen tot mails in die nooit geopende spamfolder lezen. 

Of maak gebruik van de tip van VRT-journalist Michaël Van Droogenbroeck en haal een frisse neus en trek eropuit. Goed voor de mentale weerbaarheid en de fysiek. Voor de picknick moet je zelf wel zorgen, want cafés en andere horecagelegenheden blijven dus gesloten.

Meest gelezen