Johan Neyts windt er geen doekjes om.

Viroloog Johan Neyts: "We hadden al krachtig middel kunnen hebben tegen corona, maar we worden als zageventen bekeken" 

De Belgische en internationaal vermaarde viroloog Johan Neyts zegt dat er al een krachtig en veilig middel had kunnen bestaan tegen het nieuwe coronavirus, had men naar wetenschappers geluisterd. "Nu staan we hier vandaag en ik vind het bijzonder pijnlijk en jammer dat je nu ziet dat er 4.000 mensen gestorven zijn. Dit had allicht kunnen worden voorkomen", stelt Neyts duidelijk in het Canvas-programma "Nachtwacht".

Viroloog en professor Neyts (KU Leuven) maakt zich net niet kwaad, maar hij windt er ook geen doekjes om: we hadden al een virusremmer kunnen hebben. Hij pleitte jaren geleden voor het ontwikkelen van virusremmers voor de verschillende families van virussen die vandaag ronddwalen. In 2003 ontstond het SARS-virus, en dat is nauw verwant met het huidige Covid-19.

We hebben 16 jaar de tijd gehad om remmers te ontwikkelen

"We kenden tot november 2019 zes leden in de corona-familie: vier leden geven milde verkoudheden en daar gaven we al jaren les over aan studenten. Plots staat in 2003 het SARS-coronavirus op en in 2013 MERS. Stel dat we dit toen serieus hadden genomen - nu 16 jaar na datum - dan hadden we de tijd gehad om heel krachtige remmers te ontwikkelen en hadden we wellicht vandaag iets dat werkzaam zou moeten zijn tegen een nieuw lid van de coronafamilie", legt Neyts uit. Een remmer onderdrukt de symptomen bij mensen die besmet zijn, en dat om ervoor te zorgen dat ze niet heel erg ziek worden of sterven.  

Een vlammetje tegenover uitslaande brand

Neyts pleit ervoor dat de WHO of Wereldgezondheidsorganisatie een strategische voorraad zou aanleggen van zo'n medicijn, voor corona's maar ook voor andere virussen.

"Dan had ze een paar honderdduizenden dosissen kunnen overvliegen naar Wuhan (in China, waar de eerste corona-uitbraak was, red.), en had men de eerste patiënten kunnen behandelen. Dan had men ook de dokters en verplegers preventief kunnen beschermen, en had men de contactpersonen van de patiënten preventief kunnen behandelen. Samen met quarantainemaatregelen had zo de infectie kunnen uitdoven. Een vlammetje is makkelijker te blussen dan een uitslaande brand", benadrukt Neyts.

Waarom is dat niet gebeurd? Niemand heeft geluisterd. Neyts: “We hebben dat lang bepleit, maar soms worden wij virologen een beetje als zageventen bekeken. Men gelooft niet dat er een nieuwe pandemie zal uitbreken. Er was eigenlijk een wereldwijde coalitie van verzet nodig om te investeren in coronavirussen, die toch wel potentieel gevaarlijke klanten zijn. Nu staan we hier vandaag en ik vind het bijzonder pijnlijk en jammer dat je nu ziet dat er intussen 4.000 mensen gestorven zijn. Dit had allicht kunnen worden voorkomen.”

Viroloog Neyts zal de komende weken, met geld van de Bill & Melinda Gates Foundation, 18.000 werkzame stoffen testen op zoek naar een remedie tegen het nieuwe coronavirus.

BEKIJK hieronder het gesprek met Johan Neyts in "Nachtwacht". Het programma in teken van corona wordt vanavond uitgezonden op Canvas omstreeks 22.05 uur en kan herbekeken worden via VRT NU.

Videospeler inladen...

Meest gelezen