Je handen geregeld wassen zoals het hoort: het blijft belangrijk.
BELGA

Longarts waarschuwt: "Speeltijd is voorbij, komende weken zijn geen gewone vakantie"

Ondanks de verstrengde veiligheidsmaatregelen die donderdagavond zijn gecommuniceerd door de overheid, nemen veel mensen de strijd tegen het coronavirus nog steeds niet serieus genoeg. Longarts Ingel Demedts, verbonden aan het AZ Delta Roeselare, deelt via sociale media een niet mis te verstane boodschap. "Enkel met een solidaire houding kan het tij gekeerd worden, de speeltijd is echt voorbij."

"De overheid heeft op basis van wetenschappelijk advies drastische maar hoognodige maatregelen genomen, in een poging de pandemie in te dijken. Jammer genoeg merk ik dat de ernst van de situatie bij een aantal mensen nog niet doorgedrongen is. De "lock-down”-parties van gisteren zijn onbegrijpelijk en beschamend", schrijft Demedts. Daarmee verwijst hij naar de vele bijeenkomsten van mensen in cafés en restaurants, voor deze om middernacht de deuren moesten sluiten, en dat zeker voor drie weken.

"Ook tegen onze jeugd moeten we blijven herhalen dat dit geen gewone vakantie is, en dat het geen goed idee is om met de hele klas bij iemand thuis samen te hokken voor een feestje of toch gewoon in groep verder te gaan sporten (buiten het officiële circuit om)", klinkt het formeel.

Het is géén goed idee om bij iemand thuis samen te hokken voor een feestje, of gewoon in groep verder te sporten.

Demedts benadrukt dat de strenge maatregelen belangrijk zijn om de kwetsbare groepen in onze samenleving, zoals ouderen, te beschermen, en om onze gezondheidszorg de zuurstof te geven om coronapatiënten degelijk te kunnen opvangen en verzorgen. 

"Als het virus zich verder verspreidt, gaan ook grote groepen verpleegkundigen en artsen uitvallen, en blijven er te weinig handen over om voor ALLE zieken te zorgen (dus niet alleen de patiënten met coronavirus-besmetting). Dit is geen doemscenario, we houden hier ernstig rekening mee. De situatie in Italië illustreert wat er in een dergelijke situatie kan gebeuren."

Demedts besluit zijn betoog met de duidelijke oproep om de richtlijnen nauwgezet op te volgen, en die boodschap ook actief te verspreiden. "De komende uren, dagen en weken zijn cruciaal. Enkel met een solidaire houding kan het tij gekeerd worden, de speeltijd is echt voorbij."

Herbekijk de reportage in "Het Journaal 13 uur" met Koen Wauters, bij het callcenter van het noodnummer tegen het virus:

Videospeler inladen...

Meest gelezen