Videospeler inladen...

Ook Spanje gaat helemaal in quarantaine in strijd tegen snelle verspreiding coronavirus

Spanje gaat vanaf maandag in quarantaine om de snelle verspreiding van het coronavirus in het land zoveel mogelijk tegen te gaan. Dat heeft de Spaanse premier Pedro Sanchez vanavond bevestigd. De regering kondigt ook de noodtoestand af, waardoor bijvoorbeeld alle politiediensten in het land onder controle komen te staan van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Spanje is na Italië het Europese land dat het zwaarst is getroffen door het nieuwe coronavirus. 

Spanje, met 46 miljoen inwoners, wordt gedurende 15 dagen in quarantaine geplaatst.

Het huis verlaten mag enkel om eten en medicijnen te kopen, te gaan werken of naar het ziekenhuis te gaan, of voor andere dringende zaken. De quarantaine is vergelijkbaar met die in Italië. 

Bars, restaurants, hotels, scholen en winkels -behalve degene waar essentiële producten zoals voeding worden verkocht- gaan overal in het land dicht. Evenementen zoals de beroemde traditionale processies in de aanloop naar Pasen, onder meer in Sevilla, worden afgelast.

Noodtoestand

De Spaanse regering kondigt ook voor twee weken de noodtoestand af. Dat geeft de regering de bevoegdheid om bijvoorbeeld vrij verkeer te beperken, burgers met andere woorden bijvoorbeeld te verplichten om ergens niet meer te komen.

De regering kan ook instellingen of ondernemingen tijdelijk overnemen. Zo zal het ministerie van Binnenlandse Zaken de controle overnemen van alle politiediensten, ook de lokale en regionale, zoals de Catalaanse politiedienst Mossos de Catalunya.

Met de noodtoestand kan de overheid ook burgers verplichten tot dienstverlening, producten rantsoeneren of andere ingrijpende maatregelen nemen om de voorziening van bijvoorbeeld voedsel of drinkwater veilig te stellen.

De noodtoestand zal 15 dagen duren. Voor een verlenging is de goedkeuring van het parlement nodig.

Meer dan 5.000 besmettingen

Op Italië na is Spanje nu het Europese land dat het zwaarst is getroffen door het coronavirus. Er zijn intussen meer dan 5.750 besmettingen geregistreerd, voor het merendeel in de hoofdstad Madrid. Het gaat om een stijging van 1.500 gevallen in 24 uur tijd.

Het aantal overlijdens is volgens de Spaanse openbare omroep TVE opgelopen tot 197. Ook hier is vooral Madrid zwaar getroffen, met 133 sterfgevallen.

AFP or licensors

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen