Piet den Blanken / Hollandse Hoogte

Artsen zonder Grenzen: "Nu corona uitbreekt, is de evacuatie uit de Griekse kampen dringender dan ooit"

Op de Griekse eilanden dreigt een humanitaire ramp als daar de corona-epidemie toeslaat. "De evacuatie uit de overvolle, onhygiënische kampen is urgenter dan ooit", waarschuwt hulporganisatie Artsen zonder Grenzen, die medische hulp verschaft aan de vluchtelingen en migranten op Lesbos en Samos. Op Lesbos is een Griek besmet met corona. 

Hulporganisatie Artsen zonder Grenzen trekt aan de alarmbel over de situatie van de migranten en vluchtelingen in de overvolle kampen op de Griekse eilanden. Daar zitten alles samen meer dan 42.000 mensen in kampen bij elkaar.  Nu er op Lesbos een eerste geval van corona is vastgesteld, bij een Griekse burger, is de evacuatie urgenter dan ooit, waarschuwt AzG.

Peter Casaer werkt in het vluchtelingenkamp Moria op Lesbos. Aan VRTNWS zegt hij dat het kamp een ideale voedingsbodem is om corona te laten toeslaan. "De mensen leven daar onder een stuk plastic, in tenten met hele families, soms met zes kinderen op 3 vierkante meter, zonder toegang tot water of slechts heel weinig. Er is geen zeep en er zijn geen artsen. Door die onhygiënische omstandigheden is het risico als het virus uitbreekt  enorm. "

In sommige delen van het kamp is er maar één waterkraan voor 1.300 mensen en geen zeep. 

Peter Casaer, Artsen zonder Grenzen

Geen isolatieplan

Artsen zonder grenzen maakt zich grote zorgen omdat er geen enkele noodplan is opgesteld. De Griekse burgers krijgen net als andere Europeanen de raad om hygiënische maatregelen te nemen, om grote bijeenkomsten te vermijden en om naar hun dokter te gaan als ze de symptomen krijgen. "Maar hier in Moria zijn maar drie Griekse dokters en die zijn overwerkt", zegt Peter Casaer. "Bovendien is er geen enkel plan voor maatregelen bij een eventuele uitbraak."

Gaan ze patiënten in isolatie plaatsen? Dat is gewoon onmogelijk. De overheden hier weten niet hoe ze het moeten aanpakken.

Peter Casaer, Artsen zonder Grenzen

Jarenlang aangekondigde ramp

Artsen zonder grenzen waarschuwt al jaren voor de humanitaire problemen in de kampen. De situatie is nog schrijnender  geworden sinds Turkije vorige maand een tijdlang eenzijdig de grenzen opende met Griekenland. VRTNWS bracht toen van aan de grens en vanop de eilanden verslag uit en berichtte over pushbacks door Griekenland. Het geweld door politiediensten werd gecheckt en waar bevonden. 

Tijdens een bezoek aan Griekenland eerder deze week maakte de Europese Commissaris Ylva Johansson  bekend dat ze de overbevolking in de kampen wil aanpakken door migranten 2.000 euro te geven als ze vrijwillig terugkeren naar hun land van herkomst. Johansson wil een dringende oplossing voor het aantal niet-begeleide minderjarigen. Zeven lidstaten (België is daar niet bij) hebben aangeboden om in totaal 1.500 kinderen op te vangen. Er komt daarover ook een conferentie samen met UNICEF, maar die vindt pas plaats in mei. Johansson probeert haar plannen voor een Europees asiel- en migratiebeleid na Pasen rond te krijgen. 

Voor Artsen zonder Grenzen gaat het allemaal veel te traag. De hulporganisatie eist de onmiddellijke evacuatie van de vijf hotspots op de Griekse eilanden. "Maar er wordt niet meer geluisterd door de politiek.  zegt Peter Casaer. " Het is een vergeten bevolking die opgeofferd wordt omwille van een politiek die de mensenrechten niet respecteert en alles doet om Fort Europa verder uit te bouwen. "

Meest gelezen