2020 Anadolu Agency

Ondanks de noodtoestand en een noodpakket aan coronamaatregelen in de VS: "Het loopt hier redelijk fout"

Ook de Verenigde Staten zijn stilaan helemaal in de ban van het nieuwe coronavirus. Na de drastische beslissing van de Amerikaanse president Donald Trump om een reisverbod in te stellen voor Europese burgers, is nu ook de nationale noodtoestand van kracht en is er een noodpakket aan maatregelen goedgekeurd. Maar toch is er nog heel wat werk aan de winkel, zegt onze correspondent Björn Soenens. "Zo zijn er steeds meer verhalen over mensen die niet kunnen getest worden: ofwel omdat er geen tests zijn ofwel omdat er geen laboratoria zijn. Het loopt hier redelijk fout."

In de Verenigde Staten zijn er op dit moment meer dan 2.000 besmettingen met het nieuwe coronavirus geregistreerd, 47 mensen zijn al overleden aan de gevolgen van het virus. Het virus is ook al verspreid over 49 staten

Ook in New York valt het openbare leven stil

Ook in New York, waar correspondent Björn Soenens woont, lijkt het leven stil te vallen. "Ook al mogen de bars hier nog openblijven, je ziet nu al een enorme daling van de cliënteel. Zo gaan mensen vanuit een voorzichtigheidsprincipe in zelfquarantaine, maar ook theaters gaan dicht, basketbalwedstrijden worden afgevoerd en er zijn ook geen concerten meer."

(lees verder onder de foto)

Broadway-theaters sluiten de deuren
2020 Bruce Glikas

En het ergste moet wellicht nog komen, aldus Soenens. "De crisis wordt steeds erger. Sommige dokters maken nu al scenario's klaar van 300 doden tot -in het ergste geval- 1,6 miljoen doden verspreid over 2 jaar." Lokale overheden hebben alvast heel wat actie ondernomen: 46.000 scholen in het land zijn gesloten, 26 miljoen leerlingen zijn betrokken. 

(lees verder onder de foto)

Schoolbussen blijven aan de kant staan
2020 Anadolu Agency

Noodtoestand

Dat Trump gisteravond de nationale noodtoestand heeft afgekondigd, is vooral goed nieuws voor die lokale overheden. "Als de noodtoestand wordt afgekondigd, dan betekent dat dat er geld wordt vrijgemaakt. Hier gaat het concreet om 50 miljard dollar die aan de staten en de lokale overheden wordt gegeven om de coronacrisis op plaatselijk niveau te bekampen. Dat is belangrijk want veel staten zitten al krap bij kas en nu komt er dus federaal geld vrij. Veel artsen mogen normaal ook niet werken in een andere staat, maar door de noodtoestand kunnen ze wel worden overgebracht naar een andere staat, in het geval daar problemen zijn. De bureaucratische gebruiken worden dus aan de kant gezet door deze noodtoestand."

(lees verder onder de Journaalreportage)

Videospeler inladen...

Daarnaast is er ook een noodpakket goedgekeurd om mensen bij te staan die sociaal of economisch getroffen worden door de coronacrisis. Belangrijk, zeker als je weet dat veel mensen in de VS geen ziekteverzekering hebben.

"Het gaat bijvoorbeeld om betaald ziekteverlof. In de VS zijn er heel wat mensen die als ze ziek zijn, naar huis worden gestuurd en daar dan onbetaald blijven zitten. Die lijden daar enorm onder. In het noodpakket dat nu is goedgekeurd, staat dat ze minstens tweederde van hun loon voor minstens 14 dagen blijven behouden. Daarnaast wordt ook de werkloosheidsverzekering uitgebreid en worden er voldoende voedselbonnen ter beschikking gesteld van mensen die in de problemen zouden komen. Tests om te zien of iemand besmet is met het coronavirus, zullen gratis kunnen gebeuren. Allemaal maatregelen die belangrijk zijn voor de mensen."

(lees verder onder de foto)

In New Rochelle wordt voedsel uitgedeeld aan inwoners van een zone die in quarantaine moet.
2020 Getty Images

Ommekeer van Trump?

Trump kreeg de voorbije weken al veel kritiek dat hij het nieuwe coronavirus niet serieus nam. Is de ommekeer nu dan ingezet?

(lees verder onder de video van 28 februari, waarin Trump het nieuwe coranavirus een "hoax" van de Democraten noemt)

Videospeler inladen...

Trump heeft het coronavirus vaak onder de mat geveegd

"Het heeft vijftig dagen geduurd alvorens Trump echt actie heeft ondernomen", legt Soenens uit. "Hij heeft het coronavirus vaak onder de mat geveegd. "Het was maar een griepje", "het virus was op retour", "Amerika zou dat aankunnen" enzovoort. Aan de ene kant zou je kunnen zeggen dat de president paniek probeerde te voorkomen."

"Na 45 dagen heeft Trump dan een toespraak gehouden, maar die toespraak had het foute effect. Het consumentenvertrouwen en de beurs tuimelden naar beneden. De persconferentie van gisteren had meer succes, toch zeker op vlak van beurseffecten: de beurs schoot omhoog. "

Trump werd tijdens de persconferentie omringd door bedrijfsleiders
2020 Getty Images

"Veel bedrijfsleiders omringden hem tijdens de toch wel vreemde persconferentie, dat had er misschien ook mee te maken. Zo stonden er bijvoorbeeld mensen van grote warenhuizen zoals Target en Walmart die allemaal kwamen vertellen hoe fantastisch de president was en hoe ze parking gingen vrijmaken om coronatesten te kunnen uitvoeren."

Er doen steeds meer verhalen de ronde van mensen die niet getest kunnen worden in het ziekenhuis

Bij dat laatste is wel nog één probleem: de testen zijn er nog niet. "Ze worden telkens aangekondigd, maar er doen steeds meer verhalen de ronde over mensen die bij het ziekenhuis naar huis worden gestuurd. Ofwel omdat er geen testkits zijn ofwel omdat er geen laboratoria zijn om de testen te onderzoeken. Het loopt hier redelijk fout."

Trump wijst vooral met de vinger naar zijn voorganger, president Barack Obama. "Obama zou volgens Trump de organisatie niet goed op peil hebben gezet, waardoor de VS nu niet voorzien is op al die testen. Terwijl Trump net een kantoor dat verantwoordelijk was voor het bestrijden van wereldwijde epidemieën heeft afgeschaft. Toen hij daarover op de persconferentie werd ondervraagd, zei hij dat hij daar niks van wist en dat niet gedaan had."

Gezondheid van de president

Intussen was er ook al enige bezorgdheid over de gezondheid van de president zelf. Zo zijn er al drie personen die op Mar-a-Lago, het resort van de president, zijn geweest, die later positief hebben getest. Hij is dus in een risicovolle omgeving geweest en kreeg daar op de persconferentie ook vragen over. Op de persconferentie zelf gaf Trump bovendien aan iedereen een hand en hij nam ook een tiental keer de microfoon vast, net zoals andere mensen. Het was niet echt een voorbeeld van social distancing, het voorzichtigheidsprincipe dat nu overal wordt aangeraden."

Meest gelezen