Videospeler inladen...

In 24 uur tijd 368 nieuwe sterfgevallen in Italië, Lombardije blijft het zwaarst getroffen met 1.218 doden

Italië heeft in 24 uur tijd 368 nieuwe sterfgevallen door het coronavirus geregistreerd. In het land zijn zo al 1.809 mensen bezweken aan het virus, blijkt uit nieuwe cijfers van de Italiaanse civiele bescherming. Italië is het zwaarst getroffen Europese land, de toestand is het ergst in de noordelijke regio Lombardije. Intussen scherpen steeds meer landen hun maatregelen tegen het coronavirus aan.

Ook het aantal besmettingen in Italië is fors toegenomen, met nog eens 3.509 bijkomende gevallen in 24 uur tijd. In totaal zijn er zo bijna 25.000 besmettingen. De noordelijke regio Lombardije blijft het zwaarst getroffen, met 1.218 dodelijke slachtoffers en 13.272 besmettingen. Volgens de regiogouverneur van Lombardije dreigt er een tekort aan bedden te ontstaan op de reanimatie-afdelingen.

Ons leven is compleet veranderd en de onzekerheid genereert angst

Priester Adriano Bianchi (Bergamo)

Onder meer in de stad Bergamo dreigt chaos. Het lokale crematorium draait op volle toeren, maar kan het aantal overlijdens nauwelijks volgen. "Ons leven is compleet veranderd en de onzekerheid genereert angst." Volgens priester Adriano Bianchi gebeuren begrafenissen zonder familie. "Dat is nodig om contact te vermijden", zegt hij in het tv-magazine "Nieuwsuur", op de Nederlandse zender NPO2. "Het stoffelijk overschot wordt nu direct naar de begraafplaats gebracht, wij zegenen het soms vlak ervoor."

Volgens de Italiaanse omroep RAI zijn er intussen geen begrafenissen meer in Bergamo. In een lokale kerk bevinden er zich momenteel 40 lichamen van overledenen.

Alle Oostenrijkers worden opgeroepen om zichzelf te isoleren

Kanselier Sebastian Kurz van Oostenrijk

Heel Europa komt steeds meer in de greep van het coronavirus. In Duitsland zijn bondskanselier Angela Merkel, minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer en de minister-presidenten van de deelstaten Beieren, Baden-Württemberg, Saarland en Rijnland-Palts het eens geraakt over een plan om de controles op te voeren aan de grens met Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland. Zo hoopt men niet alleen de verspreiding van het virus tegen te gaan, maar ook het hamsteren door buitenlanders. 

Ook in Oostenrijk worden drastische maatregelen genomen tegen de verspreiding van het coronavirus. "De bewegingsvrijheid wordt drastisch ingeperkt", kondigt bondskanselier Sebastian Kurz aan. "Alle Oostenrijkers worden opgeroepen om zichzelf te isoleren."

Alle plaatsen die publiek over de vloer krijgen, moeten sluiten

Premier Xavier Bettel van Luxemburg

Luxemburg volgt het voorbeeld van zijn buurlanden en sluit alle bars en restaurants vanaf middernacht. "Alle plaatsen die publiek over de vloer krijgen, moeten sluiten", aldus de Luxemburgse premier Xavier Bettel. Hij roept de Luxemburgers op om hun verplaatsingen zoveel mogelijk te beperken.

Ook zwembaden, musea, sportcentra, discotheken, bibliotheken en bioscopen sluiten de deuren in Luxemburg. 

De regering vindt het aangewezen dat alle pubs gesloten zijn vóór Saint-Patrick

Mededeling Ierse regering

De Ierse regering heeft besloten om de pubs te sluiten vanaf vanavond en raadt de bevolking aan om thuis geen feestjes te organiseren. "De regering erkent dat de meerderheid van de bevolking en de pub-eigenaars zich verantwoordelijk gedragen, maar vindt het aangewezen dat alle pubs gesloten zijn vóór Saint-Patrick. Het feest van de patroonheilige van Ierland vindt plaats op 17 maart.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal" over de toestand in Europa:

Videospeler inladen...

Meest gelezen