Aantal doden in 24 uur meer dan verdubbeld in Verenigd Koninkrijk, toch nauwelijks maatregelen: wetenschappers slaan alarm

Terwijl steeds meer landen hun inwoners beperkende maatregelen opleggen uit vrees voor verspreiding van het coronavirus, mogen de Britten nog gaan en staan waar ze willen. Plannen voor quarantaine worden op de lange baan geschoven.  Nochtans is in het Verenigd Koninkrijk het aantal doden nu al opgelopen tot 35. Bijna 300 Britse wetenschappers eisen nu maatregelen.    

Vorige week nog waarschuwde de Britse Conservatieve regering dat 80 procent van de bevolking getroffen zou kunnen worden door het coronavirus. Nu al zijn er 35 mensen overleden. Er zijn 1.372 Britten besmet. Maar wie milde symptomen heeft en thuis is gebleven, wordt niet meer getest. Vrijdag zei de Britse regering nog dat ze het totale aantal gevallen schat op 5.000 tot 10.000 zieken. 

Toch zijn er tot nog toe nauwelijks maatregelen gevolgd. De Britten zitten nog altijd in de "uitstelfase", de inwoners moeten extra opletten, hun handen vaak wassen en naar huis gaan als ze koorts hebben. Grote bijeenkomsten zijn nog niet verboden. Straks gaat zelfs de halve marathon van Bath nog van start, ondanks toenemende kritiek.

Alarmkreet van wetenschappers

Binnen de politieke wereld in het Verenigd Koninkrijk is er nog niet veel ophef geweest. Oppositieleider Jeremy Corbyn van Labour wil een gesprek met premier Johnson over de crisis. Ook het wetenschappelijk adviescomité van de Britse regering ging er tot nog toe van uit dat de epidemie zou kunnen worden ingedijkt door uitstelmaatregelen. Die zouden de piek kunnen uitstellen tot de zomer, luidde het, en de druk op de NHS verlagen. 

Maar gisteren stuurden bijna 300 wetenschappers een brief naar de regering met een oproep om nu dringend te handelen. "Als de overheid de epidemie ongecontroleerd om zich heen laat grijpen, dan zullen binnen enkele dagen tienduizenden mensen ziek worden en zullen miljoenen mensen worden getroffen in de komende weken. Daardoor zal de NHS (de nationale gezondheidsdienst) wellicht niet genoeg capaciteit hebben om de zieken op te vangen", waarschuwen ze. Ze vragen de Britse regering "om nu mensen op te leggen om afstand te houden".   

Alleen intenties

Het wetenschappelijke adviescomité (SAGE) van de Britse regering heeft nu aangeraden om de meest kwetsbare mensen, zoals senioren, af te schermen. Mogelijk moet ook een heel gezin thuisblijven als één familielid ziek wordt. Meer niet.

Premier Boris Johnson zou fabrieken gaan aansporen om meer medisch materiaal aan te maken, zoals ventilatoren. Hij zou op de privémarkt 8.000 bedden willen aankopen om de capaciteit van de NHS, de nationale gezondheidsdienst, te vergroten. Het aantal ziekenhuisbedden is de voorbije tien jaar spectaculair afgebouwd. Op dit ogenblik telt het Verenigd Koninkrijk volgens de OESO 2,5 bedden per 1.000 inwoners. Dat is minder dan Spanje (3 per 1.000), Italië (3,2 per 1.000) en België (5,6 per 1.000).  

Minister van Volksgezondheid Matt Hancock zegt vandaag in de Sunday Telegraph dat er nu een informatiecampagne komt in de media met aanbevelingen en dat de regering volgende week met een nooddecreet komt dat de regering meer macht geeft om maatregelen te nemen. Maar hij zegt erbij dat hij hoopt "dat veel van die maatregelen niet nodig zullen zijn".

Herbekijk de geüpdatete journaalreportage over de strijd tegen het nieuwe coronavirus in het Verenigd Koninkrijk en wereldwijd:

Videospeler inladen...

Meest gelezen