Videospeler inladen...

Professor intensieve zorg: "Eerste piek moet nog komen, ziekenhuizen kunnen dit aan, afhankelijk van grootte en snelheid van die piek"

De eerste piek in het aantal besmettingen moet nog komen, maar onze ziekenhuizen kunnen dit normaal gezien aan. Dat zegt professor Geert Meyfroidt, voorzitter van de Belgische Vereniging Intensieve Geneeskunde. De bevolking kan wel veel meer mensen redden dan dokters op intensieve zorg. "Iedereen moet zich houden aan de maatregelen die zijn genomen, zegt hij aan VRT NWS. "Het coronavirus kan een logistiek probleem worden."

Er zijn steeds meer patiënten met het nieuwe coronavirus in ons land, maar ook steeds meer mensen die daarmee in het ziekenhuis belanden. Volgens de meest recente cijfers van zondag zijn nu 886 personen besmet, van wie 163 in het ziekenhuis liggen. 33 patiënten bevinden zich op intensieve zorg, 23 onder hen hebben ademhalingsondersteuning nodig.

De piek moet nog komen, zegt Geert Meyfroidt. "Het is typisch aan een exponentiële curve. We maken een langzame bocht en dan ineens gaat het pijlsnel omhoog. Ik verwacht die plotse piek eind deze week, dit weekend of ten laatste begin volgende week. Als onze dienst nu 1, 2, 3 patiënten per keer binnenkrijgt, zal dat dan 10, 20, 30 zijn. En daar zijn alle ziekenhuizen in ons land zich nu op aan het voorbereiden."

Onze ziekenhuizen hebben an sich voldoende capaciteit om dit aan te kunnen, maar alles zal afhangen van de grootte en de snelheid van de piek in aantal patiënten.

Geert Meyfroidt

Een vraag die veel mensen zich stellen: kunnen de ziekenhuizen dit aan? "Ik denk wel dat we die eerste piek aankunnen", zegt Meyfroidt. "We hebben meer intensive care unit-bedden dan Italië (1.900, red). We hebben ook veel geluk dat wij niet het eerste Europese land zijn dat hiermee te maken krijgt, waardoor we ons kunnen voorbereiden." Hij verwijst naar Italië, waar in korte tijd heel wat mensen ziek werden én in het ziekenhuis belandden.

An sich hebben we genoeg capaciteit - en dus ook bedden - in onze ziekenhuizen om dit aan te kunnen, zegt Meyfroidt, al zal alles afhangen van "de snelheid en de omvang van de piek qua aantal patiënten". "Als die piek ons zoals in Italië plots overvalt, dan zouden we tegen of over onze limiet kunnen gaan. Áls dat zou gebeuren, kunnen we de noodplannen van de ziekenhuizen opstarten. Zo is er een plan om de capaciteit uit te breiden of beademing buiten intensieve zorg uit te voeren."

Tekst gaat voort onder het interview met Geert Meyfroidt in "De ochtend":

BORDIGNON V._BELGIAN DEFENSE

"Vooral een logistiek probleem"

Bij de start van het coronavirus in China dacht iedereen dat het een moeilijk medisch probleem zou worden, door Italië weten we dat het vooral een moeilijk logistiek probleem is, zegt Meyfroidt. "In het begin keken we wat raar naar China, toen die aparte ziekenhuizen begonnen te bouwen, waarom doen ze dat? Maar dat is een reëel vraagstuk: capaciteit creëren om coronapatiënten apart van andere patiënten te kunnen opvangen."

Het is een zeer grote logistieke operatie waar alle ziekenhuizen nu volop op inzetten. "Er wordt ruimte vrijgemaakt buiten de intensieve diensten, door bijvoorbeeld niet-dringende ingrepen niet meer te laten doorgaan. Directie, artsen, verplegend personeel, technici, iedereen is in de weer. Je kan je voorstellen met welke snelheid zij beslissingen moeten nemen en schakelen."

Iedereen dacht dat dit een moeilijk medisch probleem zou worden, nu blijkt dat het vooral een logistiek probleem is

De grootte van de piek wordt de komende weken dus ontzettend belangrijk. En net daarom heeft de overheid ook maatregelen genomen, zodat er minder besmettingen zouden komen. Het effect van die maatregelen gaan we binnen een tiental dagen pas kunnen merken.

"Wij gaan een beperkt aantal mensen kunnen redden die niemand anders kan redden", zegt Meyfroidt daarover. "Maar de bevolking kan een gigantische hoeveelheid mensen redden, gewoon door de maatregelen die genomen zijn op te volgen. We verwachten burgerzin: was je handen, hou afstand en ga niet in grote groepen staan."

Wie naar lockdown-feestjes gaat, moet in spiegel kijken als onze ziekenhuizen overbelast zouden raken

En dus waren de zogenoemde "lockdown-feestjes" - net voor de cafés de deuren zouden sluiten vrijdag - ook voor Meyfroidt een doorn in het oog. "Dat is schandalig. Of je dat nu op café of thuis doet, je hebt de boodschap niet begrepen. Het gedrag van die mensen gaan wij binnen twee weken voelen. Als onze ziekenhuizen overbelast gaan zijn - wat ik uiteraard niet hoop - moeten zij in de spiegel kijken."

(tekst gaat voort onder de grafiek)

"Mondmaskers, daar lig ik wakker van"

Hoe dan ook zullen onze ziekenhuizen de komende weken veel patiënten met een virale longontsteking moeten opnemen in het ziekenhuis. "Dit kan logistiek een probleem worden", zegt Meyfroidt. "Onze grootste zorg is dat het materiaal misschien uitgeput geraakt. Eerst en vooral het materiaal om onze dokters en verpleegkundigen te beschermen."

Handschoenen, mondmaskers, brillen en schorten: het zou op lange termijn een probleem kunnen worden. "De mondmaskers, daar lig ik letterlijk al een week wakker van. Iedereen kijkt nu naar de misgelopen lading van 500.000 mondmaskers, maar dat zijn gewone chirurgische maskers. Er is ook een nood aan hoogtechnologische maskers, FFP2 en FFP3. Nodig als we boven een patiënt hangen, om bronchoscopieën uit te voeren... "

"We willen niet graag de brandweerman zijn die zonder beschermend materiaal een brandend gebouw binnen gaat. In China en Italië is tot 20 procent van het verzorgend personeel ziek. Laat ons dat vooral proberen te vermijden."

Maar het eventuele tekort geldt ook voor het materiaal voor de patiënten, zoals de buizen die we nodig hebben voor de beademingstoestellen. "Nu hebben we er genoeg, maar heel Europa is op zoek."

Bekijk hieronder het volledige interview:

Videospeler inladen...

Meest gelezen