Videospeler inladen...

Jan Jambon (N-VA) boos omdat PS op de rem staat voor noodregering: "Dit is zo onverantwoord, ik kan dat niet plaatsen"

"Altijd die spelletjes!" Toen Vlaams minister-president Jan Jambon in "De zevende dag" vernam dat de PS toch probeert te vermijden om met de N-VA in een noodregering te stappen, hield hij het even niet meer. "Zijn wij zulke baarlijke duivels? Ik vind dit van een dermate onverantwoord gedrag, ik kan dat niet plaatsen."

De onderhandelingen tussen N-VA, PS, SP.A, MR, Open VLD en CD&V over een federale noodregering gaan vanmiddag verder. Maar de geruchten dat de Franstalige socialisten van de PS uit die regering willen blijven en enkel een regering vanuit het parlement zouden willen steunen, vallen op een koude steen bij Vlaams minister-president Jan Jambon.

"U hebt mij nog niet vaak kwaad gezien, maar hier word ik kwaad van", klinkt het gefrustreerd. "Waar zijn wij mee bezig? De grootste partij van het land doet een bod om de handen in elkaar te slaan om tenminste die crisis aan te pakken, dat vraagt de bevolking van politici. En dan kom je weer in die spelletjes terecht waarbij de voorzitter van de PS in Brussel zegt dat de PS niet met de N-VA in een regering kan?" 

"Zijn wij zulke baarlijke duivels? Vijf jaar lang hebben wij mee dit land beheerd op federaal niveau. Wij hebben toch aangetoond dat wij bestuurlijke verantwoordelijkheid kunnen nemen? Ik vind dit van een dermate onverantwoord gedrag in de huidige omstandigheden, ik kan dat niet plaatsen."

Goede wil

De Franstalige partijen PS en MR gebruiken ook het argument dat het te veel tijd zou vergen om nieuwe ministers en kabinetten te installeren. "We zouden naar een regering gaan beperkte omvang, met een beperkte opdracht", reageert Jambon daarop. "Dit kan heel snel. Op een paar dagen tijd haal je de mensen bijeen voor die kabinetten. Alles vertrekt van goede wil."

Wij willen een beperkte regering: beperkt in de opdracht, beperkt in de tijd en beperkt in samenstelling, maar wel om deze crisis doortastend aan te pakken

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA)

Volgens Jambon is een regering zonder pakweg PS en N-VA, maar die dan wel vanuit het parlement zou worden gesteund, niet efficiënt. "Je zit in een regering die geen meerderheid heeft en je spreekt daar maatregelen af", schetst hij. "Dan kom je buiten, weet je niet of je een meerderheid hebt en moet je gaan shoppen bij PS en N-VA." 

"Breng die toch mee rond de tafel! Dat is toch regeren? Die mensen weten wat voor hun achterban kan. Je komt tot een vergelijk tussen krachtige mensen. En dan kan je dat ook in het parlement stemmen. Zo kom je veel sneller tot een doortastend besluit."

(Lees verder onder de foto)

"Verkiezingske" spelen

"Altijd die spelletjes...", zucht Jambon. Hij benadrukt dat de N-VA nog altijd de grootste partij van het land is. "Welk recht hebben de Franstaligen om daar oekazes (bevelen, red.) tegen uit te spreken?" 

Het voorstel van de N-VA is duidelijk zegt hij: "Een beperkte regering: beperkt in de opdracht, beperkt in de tijd en beperkt in samenstelling, maar wel om deze crisis doortastend aan te pakken."

Dat de N-VA zich zorgen maakt over de recente politieke peiling waaruit blijkt dat ze ingehaald worden door Vlaams Belang, lacht Jambon weg. "Nu bovenop de coronacrisis en de economische gevolgen lekker 'verkiezingske' spelen? Er zijn toch grenzen."

Herbekijk het volledige gesprek met minister-president Jambon in "De zevende dag":

Videospeler inladen...

Meest gelezen