Last Post onder Menenpoort in Ieper zonder publiek door corona

De Last Post onder de Menenpoort in Ieper werd zaterdagavond voor de eerste keer in de geschiedenis geblazen zonder publiek. Dat is de dagelijkse plechtigheid om acht uur 's avonds om de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog te herdenken.

Al sinds 1928 wordt de Last Post elke avond geblazen. En dat lokt vaak een massa volk. Maar voorlopig mag er géén publiek komen kijken door het coronavirus. En dat geeft een vreemd gevoel, zegt Benoit Mottrie van de Last Post Association: "Ja het is onwezenlijk. De klaroeners stonden er misschien alleen, maar ze waren omringd door 55.000 namen van de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog. En het is voor die mensen dat we het doen en dat is het belangrijkste."

De klaroeners stonden er misschien alleen, maar ze waren omringd door 55.000 namen van gesneuvelden
Benoit Mottrie, Last Post Association

De Last Post was tijdens de Tweede Wereldoorlog verboden, daarna nooit meer. Maar een Last Post zonder publiek onder de Menenpoort is nog nooit gebeurd. De bezoekers kunnen de plechtigheid wel vanop een afstand volgen. 

Meest gelezen