Coronacrisis leidt tot politieke doorbraak: regering-Wilmès krijgt volmachten, maar wordt niet uitgebreid

De huidige federale regering in lopende zaken van premier Sophie Wilmès (MR) zal van verschillende partijen uit de oppositie (N-VA, SP.A, PS, CDH, de groenen en DéFi) volmachten krijgen om de coronacrisis beter te kunnen aanpakken. Een van de heikele punten die de regering moet aanpakken is het tekort aan mondmaskers. De kans dat een bestelling van 5 miljoen mondmaskers nog op tijd geleverd wordt aan ons land is "miniem". Volg alle updates over de strijd tegen het nieuwe coronavirus in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689.

Cijfers wereldwijd

Cijfers België

vastgestelde besmettingen

overleden

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Een volledig overzicht in "Het Journaal Laat" - morgen "Extra Journaal" om 7 uur

Wie graag alle feiten nog eens op een rij krijgt over het bereikte politieke akkoord: "Het Journaal Laat" biedt u een helder overzicht. Bekijk het hier: 

Videospeler inladen...

Het politieke akkoord en het begin van een "vreemde" week, zonder les voor leerlingen en studenten en thuiswerk in veel bedrijven, volgt VRT NWS ook morgenvroeg op de voet in een "Extra Journaal" op Eén om 7 uur - ook live te volgen op vrtnws.be -, in "De ochtend", die een uurtje langer uitzendt, van 6 tot 10 uur, en uiteraard ook op onze site. 

Mondmaskers worden niet geleverd na mogelijk fraude door producent

De door ons land bestelde mondmaskers zijn niet geleverd omdat er mogelijk sprake is van fraude door een producent in Turkije. Dat meldt het kabinet van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD). De leverancier had in principe nog tot middernacht om de maskers te leveren, maar dat is niet gebeurd.

Regering-Wilmès krijgt volmachten om coronacrisis te bestrijden

Doorbraak in de Wetstraat: de federale minderheidsregering van premier Sophie Wilmès (MR) zal van verschillende partijen uit de oppositie volmachten krijgen. Dat is beslist na urenlange onderhandelingen. Concreet zullen N-VA, PS, SP.A, Groen, Ecolo, CDH en DéFi volmachten geven voor enkele maanden.

Het scenario van een tijdelijke noodregering met PS en N-VA werd eerder vandaag afgeschoten door PS en MR. Maar dankzij volmachten moet de huidige federale minderheidsregering in lopende zaken niet telkens naar het parlement om corona-maatregelen te nemen.

Lees hier meer over wat is beslist: 

"Corona is groot logistiek probleem"

Volgens Geert Meyfroidt, specialist intensieve zorgen, hebben we een "groot geluk gehad" dat België niet het eerste Europese land was waar de corona-epidemie heeft toegeslagen. "We hebben namelijk enorm veel geleerd van Italië (het Europese land waar de epidemie het hardst heerst, red.)", klinkt het.

"Aanvankelijk dachten we dat we te maken hadden met een moeilijk medisch probleem. Door de Italianen zijn we ons beginnen te realiseren dat dit een groot logistisch probleem is. Namelijk dat we gigantische aantallen patiënten met een virale longontsteking tegelijk gaan moeten opnemen in onze ziekenhuizen."

Meyfroidt maakt zich wat dat betreft grote zorgen over het tekort aan beschermmateriaal voor het medisch personeel en aan materiaal om patiënten te behandelen, bijvoorbeeld voor beademing. "Volgende week gaan we al veel meer patiënten zien. Afhankelijk van de grootte en snelheid van de piek gaan we genoeg bedden, capaciteit en toestellen hebben. Maar als de piek ons zo overvalt als in Italië, dan zou het kunnen dat we op piekmomenten echt tegen onze limiet of over onze limiet gaan."

Videospeler inladen...

CD&V-voorzitter Joachim Coens denkt aan een kleinere regeringsploeg

We moeten naar een klein slagkrachtig kabinet gaan. We moeten daar nog met de premier over praten.  

CD&V-voorzitter Joachim Coens

VBO: "Regering met volmachten komt geen minuut te vroeg"

Het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) is "opgelucht" dat de federale regering volmachten krijgt om de coronacrisis verder aan te pakken. Die beslissing komt volgens de werkgeversorganisatie "geen minuut te vroeg".

Volgens het VBO heeft de regering in lopende zaken de voorbije dagen "kordaat" gereageerd op de coronacrisis, maar is er een regering met volle bevoegdheid nodig om de economische impact op korte en lange termijn aan te pakken.

Groen-voorzitter Almaci: "Vanavond primeert het algemeen belang":

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez: "Eendracht maakt macht":

In de strijd tegen corona moet er nationale eenheid zijn en moet iedereen samenwerken en over de partijgrenzen heen met oplossingen komen

SP.A-voorzitter Conner Rousseau
Ik vind het belangrijk dat in tijden van crisis zoveel partijen hun schouders zetten onder de premier en haar ploeg. Op zo'n moment moet je partijpolitiek achterwege laten en allen aan hetzelfde zeel trekken
Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten

Meest gelezen