Videospeler inladen...

Hond uitlaten van de buurvrouw of haar boodschappen doen? Vlaamse regering ondersteunt "coronavrijwilligers"

Van een gratis vrijwilligersverzekering tot de hashtag #Vlaanderenhelpt: de Vlaamse regering wil in deze coronacrisis het warmste in Vlaanderen naar boven laten komen. Dat heeft ze aangekondigd op een persconferentie vanochtend. Ontdek hieronder de maatregelen.

"Bij alle regeringen beseffen we dat we heel zware coronamaatregelen hebben genomen en dat weegt op de bevolking", begon Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) de persconferentie. "Tegenover de voorbeelden van mensen die de kantjes ervan af proberen te lopen (met "lockdownfeestjes" of uitstapjes naar Nederland red.), zijn er ook gigantisch veel initiatieven te zien op sociale media van mensen die zelf initiatieven nemen om - binnen de lijnen van de maatregelen - "een warm Vlaanderen gestalte te geven." 

(Lees verder na het interview met Vlaams minister-president Jambon)

Videospeler inladen...

De regering wil die mensen een hart onder de riem steken en neemt daarvoor maatregelen.

  • Zo wordt de vrijwilligersverzekering die vandaag de dag bestaat voor alle verenigingen in Vlaanderen, uitgebreid naar iedereen die zich wil inzetten voor de medeburger. Ook individuele initiatieven (zoals de hond uitlaten van de buurvrouw) vallen daaronder. Die initiatieven worden gratis verzekerd, het is namelijk de Vlaamse regering die de kosten daarvoor op zich neemt. "We denken dat we daarmee 10.000 mensen kunnen verzekeren", aldus minister van Samenleven Bart Somers (Open VLD). "Op die manier is men verzekerd voor burgerlijke aansprakelijkheid, rechtsbijstand en lichamelijke schade." Registreren kan op vlaanderenvrijwilligt.be, de website van Steunpunt Vrijwilligerswerk.
  • De regering lanceert ook de hashtag #vlaanderenhelpt. "Er zijn mensen met heel veel goede ideeën. In de mate dat we die delen, kunnen we andere mensen de moed erin laten houden en zorgen dat het warmste in Vlaanderen naar boven komt."

Er wordt ook nog steeds een medische reserve aangelegd. Wie een medische achtergrond heeft en wil helpen, kan zich aanmelden bij zorgengezondheid@vlaanderen.be.  "We beseffen dat de echte stresstest de komende weken zal zijn om genoeg mensen in ziekenhuizen, woonzorgcentra en thuisverpleging te hebben", zegt Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) daarover. "We vragen bijna het onmogelijke van die mensen op dit ogenblik. En het zijn ook mensen, die zijn ook vatbaar voor virussen. Een 135-tal mensen hebben zich op dit moment al aangeboden, de voorlopige lijst is doorgegeven aan ziekenhuizen, woonzorgcentra en huisartsenpraktijken zodoende dat men daar kan kijken als men een tekort heeft." 

Herbekijk het interview met Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke na afloop van de persconferentie:

Videospeler inladen...

Meest gelezen