Videospeler inladen...

Maggie De Block: "Mondmaskers niet geleverd, mogelijk fraude door producent bij bestelling"

Bij de bestelling van mondmaskers die ons land geplaatst heeft, is er mogelijk sprake van fraude door een producent in Turkije. Dat meldt minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD). Het dossier is overgemaakt aan het Brusselse parket, dat voor het internationale luik ondersteund wordt door het federaal parket. Vanavond laat De Block weten dat de mondmaskers niet zijn geleverd. Ook een aansluitende bestelling door de Vlaamse regering lijkt in het gedrang te komen.

"De door ons land bestelde mondmaskers zijn niet geleverd omdat er mogelijk sprake is van fraude door een producent in Turkije", meldt het kabinet van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD). Samen met haar beleidscel en de administraties onderzoekt ze alternatieve pistes.

We hebben verschillende contacten met andere leveranciers die nu in een stroomversnelling komen

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD)

"Begin volgende week verwachten we een eerste, beperkte lading maskers. Die zullen we onder onze zorgverleners verdelen. Daarnaast hebben we verschillende contacten met andere leveranciers die nu in een stroomversnelling komen. We hopen binnenkort met goed nieuws daarover te komen", laat De Block weten.

Dit is zeker niet het fraaiste moment in onze gezondheidszorg

Viroloog Marc Van Ranst

"Elf jaar geleden hadden we een nationale voorraad", legt viroloog Marc Van Ranst uit in "De zevende dag" . "Die is inderdaad niet aangevuld geweest en het is niet dat mensen daar niet om gevraagd hadden. Maar goed, die voorraad is er niet. Er is dan een bestelling geplaatst. Die levertijd loopt nog, maar het venster om die mondmaskers te krijgen, is aan het sluiten. Men doet dus heel erg zijn best, maar het is niet zeker dat die mondmaskers er gaan komen. We hebben die mondmaskers wel nodig, dus dat is een heel groot probleem." Geen schoonheidsprijs, dus. "Dit is zeker niet het fraaiste moment in onze gezondheidszorg", vindt Van Ranst.

Inge Vervotte (Emmaüs vzw, een zorgnetwerk in Antwerpen) heeft het eveneens over "geruchten op het terrein dat de mondmaskers er niet komen". "Dit gaat om een bestelling van 5 miljoen euro waar een groot deel van naar de huisartsen zou gaan. Een ander deel zou naar de ziekenhuizen gaan. Het zou echt een drama zijn indien dit materiaal niet geleverd kan worden. Zonder die mondmaskers brengen we het zorgpersoneel in onveilige situaties."

Als er een hardnekkig gerucht is dat de bestelling niet komt, dan moet men kleur bekennen
Inge Vervotte (Emmaüs vzw) in "De zevende dag"
Videospeler inladen...

"Als er een hardnekkig gerucht is dat die bestelling niet komt, dan moet men kleur bekennen. Dan moet er dringend al het nodige gedaan worden om alternatieven te vinden. We zijn zelf al aan de slag gegaan, we hebben bij onze zorginstellingen moeders die mondmaskers aan het naaien zijn en we nemen ook al maatregelen om de maskers wat langer te gebruiken", aldus Vervotte.

Op de vraag of de overheid faalt als de bestelling er niet komt? "Zonder meer", besluit Van Ranst.

Herbekijk de reportage in "Het Journaal" over de inrichting van een nieuwe medische vleugel en de nood aan apparatuur:

Videospeler inladen...

Meest gelezen