Videospeler inladen...

Ook in Nederland gaan scholen, kinderopvangcentra, cafés, restaurants en sportclubs dicht

De Nederlandse regering heeft beslist om alle scholen vanaf morgen te sluiten, een nieuwe maatregel om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.  Dat hebben minister van Medische Zorg Bruno Bruins en zijn collega van Onderwijs Arie Slob zonet meegedeeld. Cafés, restaurants, kinder­opvang­centra en sportclubs sluiten met onmiddellijke ingang.

Vanaf morgen gaan scholen en kinderopvang dicht tot 6 april, voor een periode van 3 weken, kondigt Slob aan. Uitzondering: kinderen van ouders met een zogenoemd vitaal beroep, onder meer ouders uit de zorg, bij de politie of bij de brandweer. "Onderwijspersoneel en pedagogische medewerkers die in de opvang werken en niet ziek zijn, kunnen naar hun werk", aldus Slob.

Alle eet- en drinkgelegenheden in Nederland sluiten vanaf 18 uur vandaag de deuren en blijven tot en met 6 april gesloten

Minister van Medische Zorg Bruno Bruins

Voor de horeca gaan de maatregelen zo goed als onmiddellijk in. "Alle eet- en drinkgelegenheden in Nederland sluiten vanaf 18 uur vandaag de deuren en blijven tot en met 6 april gesloten", zegt minister Bruins. Hetzelfde geldt trouwens voor sport- en fitnessclubs, sauna's, seksclubs en coffeeshops.

"We vragen alle Nederlanders om waar mogelijk een gepaste afstand van elkaar te bewaren, ook bijvoorbeeld bij het boodschappen doen", aldus Bruins. Hij heeft het over een afstand van 1,5 meter. 

Nederland, Nederlanders, let een beetje op elkaar

Minister van Medische Zorg Bruno Bruins

Bruins herhaalt ook nog eens de oproep om niet gaan hamsteren. "Juist het hamsteren veroorzaakt problemen voor de supermarkten", aldus Bruins. "We moeten samen door deze crisis, met vereende krachten."

"Nederland, Nederlanders, let een beetje op elkaar", besloot Bruins.

Morgenavond houdt premier Mark Rutte een tv-toespraak over de corona­crisis. In Nederland is een toespraak van de premier heel ongewoon. De laatste keer dat dit gebeurde, was tijdens de oliecrisis in de jaren 70, toen premier Joop Den Uyl zich rechtstreeks tot het volk richtte.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen