Voorlopig nog geen akkoord over een federale noodregering

De partijvoorzitters die werken aan een akkoord over een noodregering om de coronacrisis onder controle te houden, zijn vannacht rond 2 uur voorlopig zonder akkoord uiteen gegaan. Het gaat om de voorzitters van de Vlaamse en Waalse liberalen van Open VLD en MR, de Waalse en Vlaamse socialisten van PS en SP.A, en ook N-VA en CD&V.   

Ze zaten al van iets na 8 uur gisteravond bijeen. Het was de eerste keer sinds de verkiezingen van 26 mei dat de partijvoorzitters rond de tafel zaten om een werkbare meerderheid in het parlement aan een te smeden. Vanmiddag komen ze opnieuw bijeen en gaan ze verder met hun onderhandelingen.

Tijdens de gesprekken van gisteravond en vannacht, ging het vooral over hoe ons land de financiële gevolgen van de coronacrisis kan indijken. De vergadering stond onder leiding van de koninklijke opdrachthouders Sabine Laruelle en Patrick Dewael. Zij moeten morgen hun eindverslag indienen bij  koning Filip. Wellicht worden ze daarna vervangen, door een formateur die een regering gaat vormen en die wellicht de volgende premier wordt.

Sommige partijen pleiten er voor dat de noodregering uit een beperkte ploeg zou bestaan. De Franstalige socialisten en liberalen hadden al laten weten dat premier Sophie Wilmès van de ontslagnemende regering ook de eerste minister van de noodregering mag zijn. Maar ook daarover is er voorlopig nog geen akkoord. 

Meest gelezen