Christophe Licoppe

Bart De Wever (N-VA) had op "oorlogskabinet" gehoopt: "De 'joepiejeesfeer' die nu heerst is misplaatst"

"Much ado about very little", zo noemt N-VA-voorzitter Bart De Wever het akkoord over de tijdelijke regering-Wilmès. Hij had liever een volwaardige noodregering gezien. Dat de PS daarover plots terugkrabbelde, ligt hem zwaar op de lever. "Als men zo aan politiek doet onder voorzitters, is het einde echt zoek."

De minderheidsregering-Wilmès zal een dezer dagen het vertrouwen vragen aan het parlement en vervolgens ook "volmachten" vragen om de coronacrisis aan te pakken. N-VA-voorzitter Bart De Wever zegt dat hij dat "welwillend zal bekijken". "Maar wij hebben nog geen tekst gezien."

Hij benadrukt dat het nogal wiedes is dat niemand 'nee' zal zeggen tegen coronamaatregelen in het parlement. Die volmachten zijn in zijn ogen alleen maar op hun plaats omdat je je kan afvragen of het parlement in deze context nog bijeen kan komen.

Geen "oorlogskabinet"

Toch wordt hij geenszins vrolijk van deze situatie. "De joepiejeesfeer die nu heerst, vind ik een beetje misplaatst, ook gezien de omstandigheden in ons land. We worden vandaag weer wakker met dezelfde restregering."

We worden vandaag weer wakker met dezelfde restregering

N-VA-voorzitter Bart De Wever

De Wever had veel liever een noodregering op poten gezet, "een oorlogskabinet". "Dat wil zeggen dat je de meningsverschillen opzijzet en dat de grote krachten van een land het heft in handen nemen. Dan maak je een slanke regering waar alle toppers in stappen. Dat was mijn aanbod: twee keer vijf ministers. Welk land gaat nu naar de oorlog met een minderheidskabinet? En dan wederzijdse veto's beginnen uitspreken: ik vond dat een heel triest schouwspel."

(Lees verder onder de foto)

Archiefbeeld: Paul Magnette (l) en Bart De Wever (r).
Nicolas Maeterlinck

"Zonder eer"

Het mag duidelijk zijn dat de abrupte 'nee' van de PS tegen het voorstel van de N-VA diepe wonden heeft geslagen. "Toen Paul Magnette zondagochtend naar de tv ging om de deal op te blazen, waren onze mensen het regeerakkoord aan het schrijven met de mensen van de PS."

De Wever benadrukt dat wat Magnette toen verklaarde, ook gelogen was. "Ik heb het premierschap nooit opgeëist en ik heb ook nooit eerst een staatshervorming geëist. Iedereen heeft dat gisteren bij het begin van de vergadering met Patrick Dewael moeten erkennen, anders was ik opgestapt. Men heeft dat zondagochtend gewoon in de ether gezet om ons eraf te rijden en ons weg te zetten als een bende waanzinnigen. Als men zelf in paniek slaat, moet men een uitleg verzinnen, en die zal dan niet zijn: 'wij zijn te laf'."

"Ik vind dit zonder eer en zonder code", zucht De Wever. "Als men zo aan politiek doet onder voorzitters, is het einde echt zoek."

Beluister hier het gesprek met Bart De Wever in "De ochtend" op Radio 1:

Algemeen belang

Ook de andere partijvoorzitters hebben gisteravond en vanochtend gereageerd. Voor Gwendolyn Rutten, voorzitter van Open VLD, was het hoog tijd om de partijpolitiek opzij te zetten. "We moeten aan hetzelfde zeel trekken", zegt ze. "De regering krijgt nu alle mogelijkheden om snel en efficiënt op te treden met de volmachten. Geen politieke spelletjes meer die gespeeld worden, maar doen wat nodig is en dat vind ik een goed signaal."

Nu wisselen van ministers vindt ze geen goed idee. "Dan verlies je dagen in plaats van bezig te zijn met het oplossen van de crisis."

Groen-voorzitter Meyrem Almaci noemt het akkoord "de beste oplossing in de gegeven omstandigheden". "Hierbij heeft het algemeen belang geprimeerd boven partijpolitiek." 

Ze ontkent ook dat de groenen op de rem hebben gestaan om de N-VA te laten toetreden tot de regering. "We zijn later in de vergaderingen uitgenodigd, omdat ze niet tot een compromis kwamen."

Volgens SP.A-voorzitter Conner Rousseau biedt dit akkoord een oplossing voor zowel de coronacrisis als de politieke crisis. "De coronacrisis kan nu volwaardig aangepakt worden door een ploeg met een groot mandaat van nationale eenheid. De politieke crisis is ook opgelost, want je hebt een heel grote groep die nu zegt om het samen te doen."

Beluister hier het gesprek met Conner Rousseau in "De ochtend" op Radio 1:

"Het zijn uitzonderlijke omstandigheden en in die zin is het goed dat de huidige regering met een zo ruim mogelijke meerderheid in het parlement versterkt wordt, die het hen toelaat de maatregelen te nemen die nodig zijn voor ons land", zegt CD&V-voorzitter Joachim Coens. "Het is een combinatie van een corona- en een expertencoalitie."

Meest gelezen