Radio 2

Besmette vrouw uit Genk waarschuwt andere Limburgers: "Vermijd contacten zoveel mogelijk!" 

Iris Claes uit Genk liep het coronavirus op tijdens een skireis naar Ischgl in Oostenrijk. Ze roept andere Limburgers nu op om de drastische maatregelen strikt op te volgen. "Niemand is immuun", zegt ze.

De 26-jarige verpleegster van het ZOL in Genk zit samen met drie skivrienden in quarantaine in Hasselt. “Het ellendigste gevoel is achter de rug”, zucht Iris opgelucht. “Maar we zijn allemaal goed ziek geweest. We waren verkouden, hadden koorts en konden zelfs moeilijk op onze benen staan. Iedereen heeft ook veel moeten hoesten en had last van pijn in de rug en ribben.”

Net als veel andere Vlamingen vertrok het groepje kameraden op vrijdag 6 maart nog richting Oostenrijk. “We zagen het gevaar er toen nog niet van in”, geeft Iris toe. “Het coronavirus leek nog een ver-van-ons-bedshow en we beschouwden Oostenrijk als een relatief veilig gebied. Achteraf gezien was het natuurlijk een slecht idee. Na een paar dagen hadden we last van een gek gevoel in de keel en ging onze toestand pijlsnel achteruit. Eens terug in Genk had ik als verpleegkundige recht op een officiële test, al kwam het resultaat niet als een verrassing.”

Ik heb mijn lesje wel geleerd

De vrienden nemen hun quarantaine als vanzelfsprekend erg serieus. “Gelukkig kunnen we rekenen op hulp van mensen die voor ons willen zorgen”, vertelt Iris. Ze communiceert met de buitenwereld via WhatsApp vanop haar bank. “Zo worden er kleding en voedsel afgezet voor de deur, en werd er zelfs een doos met spelletjes geleverd. Die zullen we nog goed kunnen gebruiken, want het is de bedoeling dat we twee weken binnenblijven.” De verpleegster wil andere mensen waarschuwen met haar verhaal. "Ik heb mijn lesje wel geleerd: het virus gaat rond als een lopend vuurtje en niemand is immuun. Vermijd contacten dus zoveel mogelijk!"

Meest gelezen