Radio 2

Brouwerijen krijgen klappen door coronacrisis

Ook de brouwerijen voelen de gevolgen van de coronacrisis. Ze zijn afhankelijk van de eigen cafés die ze verhuren of die worden doorverhuurd. Ook hun export draagt de gevolgen, omdat ook in het buitenland cafés en restaurants dicht zijn.

Brouwerij De Brabandere uit Bavikhove bij Harelbeke en Brouwerij Vander Ghinste uit Bellegem bij Kortrijk hebben al een lange traditie van bier brouwen. Maar ze denken dat ze het gaan redden. "We zijn financieel gezond, en hebben twee wereldoorlogen overleefd. Gezondheid is nu het allerbelangrijkste, maar we hopen dat iedereen meewerkt om deze crisis zo kort mogelijk te houden." 

Brouwerij De Brabandere

De brouwerij die door de mensen meestal Bavik wordt genoemd, heeft 200 cafés. Ofwel rechtstreeks in eigendom, ofwel doorverhuurd. Bedrijfsleider Ignace De Brabandere: "Natuurlijk voelen we mee met de caféhouders en zijn ze een deel van onze structuur, maar contractueel zijn we tot niets verplicht en zitten ook de brouwerijen in de hoek waar de klappen vallen. De horecauitbaters hebben nu weinig kosten, het personeel is op economische werkloosheid gezet en aankopen moeten ze niet meer doen. Maar of we de huur gaan kwijtschelden is nog niet uitgemaakt."

Ruim de helft van de omzet haalt de brouwerij uit export, maar ook de horeca in Frankrijk, Nederland, Los Angeles en New York is dicht. "Binnenkort waarschijnlijk ook het Verenigd Koninkrijk", zegt De Brabandere. Hij verwacht dat de brouwerij straks ook zal stoppen met draaien. 

Brouwerij Omer Vander Ghinste

Brouwerij Vander Ghinste uit Bellegem heeft zo'n 250 cafés, soms rechtstreeks in eigendom, soms doorverhuurd. Meer dan 70 procent van de omzet van de brouwerij komt uit de horeca. Vander Ghinste uit Bellegem wordt in de streek nog altijd "Bockor" genoemd en is bekend van het blonde bier "Omer". "Schelden we de huur kwijt of nemen we andere maatregelen? We denken er zeker over na, want die cafés zijn een deel van onze structuur.  Maar wat er uit de bus zal komen, is nog niet bekend," zegt Nicolas Degryse van Bockor. "Bijna iedereen zit thuis. Onze vertegenwoordigers, chauffeurs, magazijniers, ... Zo'n 80 man in totaal hebben nu het statuut van economische werkloosheid door overmacht. Gezondheid gaat nu voor. De maatregelen moeten duren zolang het nodig is", zegt Nicolas Degryse nog. 

Brouwerij Van Honsebrouck

Ook voor de brouwerij uit Emelgem bij Izegem, bekend van Filou en Kasteelbier, is de crisis een harde noot om te kraken. Bedrijfsleider Xavier Van Honsebrouck zet zich schrap voor een crisis die tot eind mei kan duren. Zo'n 35 vertegenwoordigers zijn thuis. Het bierkasteel met bezoekerscentrum en restaurant is volledig gesloten. Daar werken zo'n 25 mensen die nu thuis zijn. "We hebben bijna geen eigen cafés, maar leveren wel aan de Belgische horeca, goed voor 15 tot 18 procent. De horeca in Nederland en Frankrijk is voor ons nog veel belangrijker. De coronacrisis doet onze productie zakken tot een derde van het normale volume", zegt bedrijfsleider Xavier Van Honsebrouck. "Wij brouwen binnenkort alleen nog voor de warenhuizen. Welke interne maatregelen we nog zullen nemen, hangt af van de volgende beslissingen van onze overheid en die van Frankrijk en Nederland." 

Meest gelezen