Corona doet files verdampen: kalmste ochtendspits op de weg sinds 30 jaar

Veel bedrijven raden hun werknemers aan om thuis te werken of verplichten hen daar zelfs toe, als ze dat kunnen. Slechts een klein deel van de gezinnen stuurt zijn kinderen naar de opvang op school. Logisch dus dat er vanmorgen minder verkeer was op de weg. Het resultaat in de filebarometer was ongezien. In het verkeersbericht op de radio vanmorgen was geen énkele structurele file te bespeuren en ook vanavond was het erg rustig.

De wegen naar onze centrumsteden zitten elke ochtend vol met verkeer, al sinds halverwege jaren tachtig van de vorige eeuw. Sindsdien zijn de zogenoemde structurele files op de snelwegen elk jaar gegroeid. Er is te weinig ruimte op de weg om die piek elke ochtend en avond te verwerken. Dat leidt dus tot de dagelijkse files.

De files groeien elk jaar. Echter, ze nemen wel degelijk ook af door crises of door een daling van de economische activiteit. Als die economische activiteit terugvalt, dan gaat de filecurve – weliswaar vertraagd – mee naar beneden. Denk maar aan de financiële crisis van 2008.

De curve hieronder spreekt boekdelen. 

(c) KBC Johan Van Gompel

Anders dan in 2008, veroorzaakte de coronacrisis vanmorgen een acuut en extreem effect op de weg. Het verkeersvolume was vanmorgen een héél pak kleiner. Dat heeft niet zozeer te maken met minder activiteit maar wel met minder verplaatsingen om die activiteiten uit te voeren. Lees: thuiswerk, op afstand vergaderen, etc.

In elk geval, het effect van de overheidsmaatregelen en de aanpassing van ons gedrag is zodanig groot dat er helemaal geen structurele files waren.

Normaal staat er tijdens een ochtendspits rond deze tijd van het jaar gemiddeld 250 kilometer file op de Belgische hoofdwegen. Vanmorgen was dat amper 50 kilometer.

Lees verder na de kaart

De files vanmorgen rond 8u (VRT/Be-Mobile)

De enige files waar je vanmorgen als pendelaar in stond, werden veroorzaakt door werkzaamheden.  Op de E40 naar Gent bijvoorbeeld, door de werkzaamheden op de R4 bij Merelbeke. De wachttijd was nauwelijks 10 minuten.

Rond Antwerpen was het erger. Sinds een tijd zijn op linkeroever voorbereidende werkzaamheden aan de gang i.v.m. de aanleg van de Oosterweelverbinding. Na afgelopen weekend moet het verkeer voorbij de Kennedytunnel richting Gent over smalle rijstroken. Dat veroorzaakte in de spits vertragingen op de ring richting Gent. Ook vanmiddag zijn er nog problemen, al zijn de wachttijden beperkt tot een kwartier.

Ook in de volgende spitsperiodes zullen er minder files staan. Dat heeft niet alleen met woon-werk en woon-schoolverkeer te maken. Alle cafés en restaurants zijn gesloten en er zijn bijvoorbeeld geen concerten en theatervoorstellingen meer. Mensen gaan minder bij elkaar op bezoek, minder feestjes dus, en je kan ook al geen familieleden in het ziekenhuis bezoeken, tenzij bij uitzondering. Dat leidt ook tot minder verkeer in de avondspits. 

Meest gelezen