AFP or licensors

"Het nieuwe coronavirus vormt een groter risico in steden met luchtvervuiling", waarschuwen Europese experts

Het coronavirus vormt een groter risico voor mensen die in steden met veel luchtvervuiling wonen. Daarvoor waarschuwt de Europese Alliantie voor Volksgezondheid.

De European Public Health Alliance (EPHA) stuurde vandaag een persbericht uit over het longvirus, met de boodschap dat mensen die in grote steden met een hoge luchtvervuiling wonen, een groter risico lopen als ze besmet raken met het nieuwe coronavirus. 

Een verrassing is dit niet: luchtvervuiling kan immers hoge bloeddruk, diabetes en problemen aan de luchtwegen veroorzaken, en net die onderliggende aandoeningen verhogen het risico op complicaties bij coronapatiënten. 

Tijdens de SARS-epidemie hadden patiënten in vervuilde regio's 84 procent meer kans om te overlijden 

Na de SARS-epidemie in China, in het begin van de eeuw, hebben wetenschappers bijkomend onderzoek gedaan. Een van hun conclusies was dat mensen die in gebieden met luchtvervuiling wonen, 84 procent meer kans hadden om te overlijden dan mensen in regio's met een lage luchtvervuiling. De SARS-epidemie werd veroorzaakt door een ander coronavirus, en tastte eveneens de longen aan.  

Professor Sara De Matteis van de universiteit van Cagliari: "Als patiënten chronische long- of hartaandoeningen hebben, veroorzaakt of verergerd door een langdurige blootstelling aan luchtvervuiling, dan zullen zij minder goed longinfecties kunnen afweren. Zij hebben meer kans om te sterven. Dit gaat wellicht ook op voor Covid-19."

Hoge luchtvervuiling in Lombardije

De EPHA grijpt de coronacrisis aan om een lans te breken voor minder luchtvervuiling. Het gaat onder meer om fijnstof, stikstofdioxide en ozon, en er zouden jaarlijks 400.000 mensen vervroegd aan sterven. 

Een van de hotspots van die luchtvervuiling is het noorden van Italië, net ook de plaats waar het coronavirus uitbrak in Italië en al veel slachtoffers maakte.

De uitbraak van het nieuwe longvirus heeft overigens een spectaculaire positieve impact gehad op de luchtkwaliteit, maar dat zal de nieuwe patiënten weinig of niet helpen, benadrukt De Matteis. "De schade aan het menselijk lichaam (door die luchtvervuiling, red.) is al aangericht. De overheden hadden al veel langer luchtvervuiling moeten aanpakken." 

De luchtkwaliteit verbeterde in Lombardije, maar de schade in het menselijk lichaam was al aangericht

Foto onder: fijnstof in Lombardije; onderste foto: stifstofdioxideniveaus in Italië bij het begin van de corona-uitbraak tegenover begin maart. 

Meest gelezen