Radio 2

Thuisverpleging zoekt creatieve oplossingen voor tekort aan verzorgend materiaal: "We maken nu mondmaskers van katoen"

Thuisverpleegsters zien de voorraad van handschoenen, alcoholgel en mondmaskers slinken. Annita Geens uit As, zelf thuisverpleegster, probeert creatieve oplossingen te bedenken voor als de voorraden opgebruikt zijn.

“De wegwerpschorten zijn al uitgeput, enkel de modellen zonder mouwen zijn nog te krijgen, en dat heeft weinig zin”, zegt Annita. Daarom heeft ze haar katoenen schorten met lange mouwen terug bovengehaald. “Ik laat die schorten dan achter bij de coronapatiënten in huis. Op die manier hoop ik het virus ook achter te laten.”

Ook voor de mondmaskers heeft Annita haar voorzorgen al genomen. “Ik heb een buurvrouw alvast gevraagd om van baalkatoen mondmaskers te maken. Ik schuif er steriele kompressen tussen die ik weggooi na elk bezoek. De mondmaskers zelf kan ik dan ’s avonds uitkoken.”

Ik handel alsof ik drager ben van het virus

Om de patiënten en haar gezin maximaal te beschermen, handelt Annita alsof ze drager is van het virus. Dat wil zeggen dat ze naast gel, mondmasker, spatbril en handschoenen aan haar patiënten vraagt of de zorg wel echt nodig is, om onnodig contact te vermijden. Wie verder kan met zorg om de twee dagen, kan dat best doen.

“Thuis komen de kleinkinderen niet meer langs en ik bezoek mijn moeder niet meer. Met mijn man heb ik afgesproken om op een aparte kamer te slapen. Als ik positief zou testen, blijf ik op die kamer en gebruiken we een verschillende badkamer. We voeren een gevecht met een onzichtbare vijand, dus we kunnen ons maar beter wapenen”, zeg Annita nog.

Meest gelezen