Google Streetview

Cultuurcentrum Vilvoorde wordt medisch centrum voor coronapatiënten

Het cultureel centrum Het Bolwerk in Vilvoorde wordt vanaf morgen omgevormd tot een medisch centrum. De bedoeling is om patiënten te screenen die mogelijk besmet zijn met het coronavirus. Zo worden de huisartsen en de spoedafdeling van het plaatselijke ziekenhuis ontlast.

"Er zullen dagelijks honderden mensen gescreend kunnen worden", zegt de burgemeester van Vilvoorde Hans Bonte.  "Het centrum moet toelaten om de eerste triage van patiënten te doen en op die manier de huisartsen en de spoeddienst van het AZ Jan Portaels te ontlasten", voegt Bonte eraan toe. Huisartsen uit Wemmel, Meise, Grimbergen, Vilvoorde, Zemst, Kampenhout, Steenokkerzeel en Machelen slaan de handen in elkaar voor het tijdelijk medisch centrum.

Eerst bellen naar de huisarts

In eerste instantie is het de bedoeling dat mensen die vermoeden dat ze besmet zijn met het coronavirus telefonisch contact opnemen met hun eigen huisarts. Zij verwijzen patiënten dan eventueel door naar het medisch centrum. "Die manier van werken zal toelaten om op een veilige manier testen uit te voeren en te bekijken of mensen in quarantaine moeten of moeten worden opgenomen in het ziekenhuis", aldus Bonte.

In het ergste geval zou het centrum Bolwerk ook dienst kunnen doen als noodziekenhuis. Maar dat is voorlopig niet aan de orde.

Meest gelezen